Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šanker otkrio: U kom slučaju u kafiću uvijek treba vratiti kafu i tražiti novu?

Preuzmite sliku

Svi ukusi i arome espresa koncentrisani su u kremi koju dobijamo pravilnom pripremom kafe, a ne tečnosti koju pijemo…

Neke od najvećih grešaka u kafićima zbog kojih kafa nije onakva kakva treba da bude jesu: nekvalitetna kafa, greške u postupku pripreme te pregrevanje mlijeka. Zato ne čudi što ukusi i mirisi kafe variraju od mjesta do mjesta, ali to ne znači da bi trebalo da popijemo bilo šta. U nekim je slučajevima kafu bolje vratiti nego p(l)atiti.

„Svi ukusi i arome espresa koncentrisani su u kremi koju dobijamo pravilnom pripremom kafe, a ne tečnosti koju pijemo. Nepisano je pravilo da se espreso koji nema kremu vraća i traži se novi jer je za to kriv onaj koji ga pravi, a ne kafa“, potvrdio je i barists Gašper Trpin, koji je svoje znanje i iskustvo, između ostalog, nadograđivao i u Barcaffèu.

Količina kreme zavisi i od sorte kafe. Arabica u načelu nema toliko kreme za razliku od robuste, a pritom ulogu igra i oblik šoljice. One u obliku jajeta daju više kreme, za razliku od npr. kockastih. Dobro je znati i da kratki espreso ima puno kofeina, no produženi ga ima više.

U razgovoru s ‘probavačem’ kafe Nikolom Žigantom te sertifikovanim trenerom barista Domagojem Trusićem u Hug&Punchu (dobavljač, mikropržionica i najbolji edukacijski centar za profesionalne bariste u regiji) on ističe da se edukacijom ugostitelja prekida trend kuhanja trećerazrednih napitaka, biranja kafe s defektima, pretjerano karamelizovanih (ne)uradaka iz prljavih aparata – i razvija se kultura ispijanja vrhunskog napitka. Srećom, polako, ali sigurno sve više ljudi počinje da otkriva fine prirodne arome vrhunske kafe. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,