Nedjelja, 28. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Samo jedan bi danas prošao kao „siguran“: 5 drugačijih načina za pozdraviti se u svijetu

Preuzmite sliku

Premda se posljednjih godinu dana pozdravljamo s dva metra razmaka ili udarcem laktovima, optimistično se pripremamo za povratak dobrih starih rukovanja, grljenja i cmakanja.

Međutim, putujete li u dalje destinacije, ne škodi se podsjetiti što sve možete doživjeti pri prvom susretu, i kako da ne „zaribate“.

Ovo je nekoliko potpuno drugačijih načina pozdravljanja na koje možete naletjeti:

1. Tibet: isplazite jezik, da znamo da ste „čisti“

Ukoliko na Tibetu isplazite jezik, nećete ispasti nepristojni. Naprotiv! Tradicija potiče iz 9. stoljeća, kada je vladao nepopularni kralj Lang Darma, poznat po svom crnom jeziku. Nakon njegove smrti, dio Tibetanaca (najviše svećenici) počeli su plaziti jezik pri dolasku i pozdravljanju, kako bi potvrdili da nisu reinkarnacija omraženog kralja.

 • 2. Filipini: naklon starijima 

  Tradicionalni pozdrav starijih osoba na Filipinima sastoji se od naklona i pritiska njihove desne ruke o svoje čelo. Pritom se izgovaraju riječi Mano (ruka) i Po (poštovanje). Ponekad je popraćeno nježnim tapšanjem po ramenu.

  3. Eskimski poljubac: ne bi prošao u doba socijalne distance

  Ono što poznajemo kao „eskimski poljubac“ zapravo je tradicionalni pozdrav koji se zove Kunik. Koristi se najčešće između članova porodice i bliskih osoba, a prepoznatljiv je po trljanju nosova. Vjeruje se da je proizašao iz praktičnih razloga jer su im nosovi bili najeksponiraniji dio tijela (lice je često „ušuškano“ pod debelom kapuljačom). Sličnu gestu možete pronaći i u dijelovima Novog Zelanda i Havaja, gdje dodir nosa prati i spajanje čela.

 • 4. Japan: naklon uz dozu suosjećanja za zbunjene strance

  Japanski pozdrav već poznajemo iz popularne kulture – riječ je o blagom naklonu pri čemu su ruke uz tijelo. Međutim, kada se stranci nađu u Japanu, svejedno često ostanu zbunjeni i ukočeni. Koliko duboko se trebam nakloniti? Koliko dugo trebam ostati u tom položaju? Izgledam li čudno ili smješno? Bez brige, Japanci su svjesni turističke zbunjenosti i nepoznavanja finesa, pa ne uzimaju za zlo. Ponekad će nam skratiti muke i pružiti ruku za rukovanje, ali pristojnije je i sigurnije pričekati njihov prvi korak.

  5. Bocvana: čitava koreografija

  Rukovanje u Bocvani čitav je set koraka. Najprije: klasično rukovanje desnom rukom. Međutim, prije nego pustite ruku, podignite ju u zrak (druga osoba radi isto) i raširite dlan, opet je primite, spustite, ponovite rukovanje, skvrčite prste i primite se njima, „očešite“ palčevima i potom razdvojite ruke i položite svoju desnu ruku na lijevo rame. Šta li tek rade kada plešu? (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,