Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šahovska figura vrijedna preko milion, a kupljena za samo šest dolara

Antikviteti se najčešće ne cijene zbog svoje vrijednosti, posebno oni koji se nalaze neprepoznati u porodičnim domovima generacijama unazad…

Govoreći o jednom takvom slučaju, porodica iz Edinburga skoro je otkrila Lewis Chessman figuru, koja će im možda donijeti oko 1.26 miliona dolara na aukciji. Ova figura je obitavala skrivena u fioci njihove rezidencije, a potiče iz ere Vikinga, dok su je trenutni vlasnici naslijedili od svog djeda, koji je prema navodima kupio za oko 6 dolara 1964. godine, prenosi luxlife.rs.

  • Komad visok 8.8 cm, napravljen je od slonovače, a navodno je dio kolekcije od 93 komada koja je otkrivena u pješčanoj dini na škotskom Luis ostrvu 1831.godine. Prema navodima, ova figurica je veoma važan simbol evropske civilizacije, a nakon 55 godina koje je provela u vlasništvu ove porodice, svoj novi dom će naći na Sotheby’s aukciji.

    Kako kaže Aleksander Kader, stručnjak aukcijske kuće Sotheby’s koji je ispitao ovaj komad, on je ostao bez teksta kada je shvatio šta zapravo drži u rukama. Ovaj novi komad predstavlja čovjeka sa kacigom, štitom i mačem, podsjećajući nas na moderne šahovske figure. Iz Sotheby’s aukcijske kuće procjenjuju da će dostići cijenu između 670.000 i 1.26 miliona dolara tokom prodaje koja će se održati idućeg mjeseca. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,