Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Zabranjeno unošenje Galaxy Note 7 u avione na letovima unutar i van zemlje

Preuzmite sliku

Američko ministarstvo transporta zabranilo je unošenje pametnih telefona Samsung Galaxy Note 7 iz sigurnosnih razloga, javlja Anadolu Agency (AA).

Samsung je ranije povukao 2,5 miliona telefona Galaxy Note 7 nakon što se nekoliko desetina ovih uređaja zapalilo ili eksplodiralo, vjerovatno zbog fabričke greške.

U saopćenju američkog ministarstva navodi se kako vlasnici pomenutih telefona neće moći unijeti telefone u avione na letovima unutar zemlje, s polaznom destinacijom iz SAD-a, ili u avione koji lete za tu zemlju bez obzira da li je riječ o ručnom prtljagu ili ne.

Pomenuti uređaji neće moći biti prevoženi ni kargo putem”, ističe se u saopćenju u kojem se dodaje kako odluka koja se odnosi na sve modele Samsung Galaxy Note 7 na snagu stupa u subotu.

Oni putnici koji pokušaju unijeti telefone bit će novčano kažnjeni, a isti će im biti oduzeti.

Pored toga, ukoliko putnici pokušaju sakriti telefon u prtljag, protiv njih će biti pokrenut pravni postupak.

Shvatamo da će zabrana unošenja ovih uređaja dovesti pojedine putnike u tešku situaciju, ali moramo prvenstveno misliti na sigurnost svih koji se nalaze u avionu”, rekao je ministar transporta SAD-a Anthony Foxx.

Pretpostavlja se da je odluka uslijedila nakon što se prije nekoliko dana zapalio telefon putnika aviokompanije Shoutwest.

Samsung je početkom sedmice saopćio kako povlači prodaju i proizvodnju Galaxy Note 7.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,