Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

S ovim trikom, koji traje sekundu, svako će jelo imati bolji okus

Preuzmite sliku

Kako se pobrinuti da je jelo odmah boljeg okusa? Vjerovatno ste sada pomislili na razne začine, posebne načine pravljenja ili neki tajni sastojak.

Ali, ne – radi se o nečem drugom. Radi se o jednoj stvari koja ne traje duže od sekunde i nema veze sa samim jelom. Ovaj trik je čak znanstveno dokazan!

Trebate sjediti dok jedete

Možda to sada zvuči smiješno, ali sjedite li dok jedete ili ne ima značajan utjecaj na vašu percepciju okusa, odnosno čini veliku razliku. Naučnicisa Univerziteta South Florida proučavali su za potrebe jednog istraživanja (objavljenom u „Journal of Consumer Research“) ima li držanje tijela nekakvog utjecaja na to kako percipiramo okus namirnica. Rezultati su pokazali sljedeće: jelo je ukusnije ako sjedite.

  • Istraživali su kako se takozvani vestibularni sistem koji reguliše prostornu orijentaciju, ravnotežu i  držanje ponaša u različitim pozicijama prema senzornom sistemu za okus. Rezultati su pokazali da se u stojećem položaju povećava izlučivanje hormona stresa kortizola koji smanjuje osjet okusnih pupoljaka.

  • U stojećem položaju sila teže vuče krv prema donjim dijelovima tijela. Zbog toga srce mora snažnije pumpati kako bi gornje dijelove tijela, a posebno srce i mozak, opskrbilo krvlju. Srčana frekvencija se ubrza te se aktivira takozvana os hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda. Rezultat: povišena koncentracija hormona stresa kortizola. Ta lančana reakcija blokira senzore okusa Dakle, najbolje je uvijek jesti sjedeći tako će jelo odmah biti ukusnije. S druge strane, ovaj trik možete iskoristiti kad morate konzumirati nešto što  i nije baš toliko ukusno (npr. neki bljutavi lijek) – jednostavno ostanite stajati kako bi se smanjila percepcija okusa. (Miss7.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,