Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ruski avanturist krenuo u rušenje rekorda u letu balonom oko svijeta

Preuzmite sliku

Ruski avanturist Fyodor Konyukhov u utorak je poletio iz zapadne Australije kako bi srušio svjetski rekord u samostalnom letu balonom oko svijeta, prenose mediji.

Konyukhov, star 65 godina, nada se srušiti rekord od 13 dana kojeg je 2002. postavio Amerikanac Steve Fosset, poletivši s iste točke sjeverno od Pertha.

  • rus-put-balon2
  • “Volim putovati. To je istina. Imao sam 15 godina kada sam otišao u prvu avanturu. To je moj način života”, rekao je Konyukhov televizijskoj postaji ABC u Perthu prije nego što je poletio. Konyukhov planira preletjeti oko 33 hiljade kilometara, na istok preko Australije, zatim preko Novog Zelanda, Tihog oceana, Čilea, Argentine, Atlantskog oceana, Južnoafričke Republike, Indijskog oceana, te nazad u zapadnu Australiju.

    Balon će postići brzine od 300 kilometara na sat, te visine između 5 i 8 hiljada metara na kojima su temperature 40 stepeni ispod nule. Konjuhov će biti u stalnom kontaktu s kontrolnim centrom u Belgiji koji će ga obavještavati o meteorološkim prilikama.

    Prijašnje Konjuhove avanture uključuju jedrenje oko svijeta, pješačenje do Sjevernog i Južnog pola, penjanje na Mount Everest, te veslanje preko Tihog oceana u 160 dana. (fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje