Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rulet slavnog gangstera: Sto koji je otkrio kako je varao Al Capone (FOTO)

Preuzmite sliku

Kockarski sto, koji je bio u upotrebi u Chicagu od 1929. do 1931, kada je Al Capone vladao podzemljem u ovom gradu, otkriva kako je mafija varala ljude na igrama na sreću.

Alexander Walder-Smith, vlasnik kompanije “Games Room” i kolekcionar retro kockarske opreme iz Guildforda (Velika Britanija), kupio je sto u Sidar Rapidsu, u Iowi, od čovjeka koji ga je decenijama čuvao u svojoj šupi.

Prilikom restauracije stola od američkog oraha otkriveni su tajni kanali za žice i dva dugmeta u obliku glave šarafa.

“Noga od stola ispod ruleta bila je šuplja”, objašnjava Walder-Smith. “U njoj smo našli dva baterijska paketa iz 1929. godine. Baterije su novinama bile fiksirane unutar noge kako neko ne bi čuo zveckanje kada bi u bijesu zbog loše sreće prodrmao sto”, dodaje on.

Baterije su formirale električno kolo, a dugme nalik na šaraf otvaralo je strujno kolo koje je bilo povezano sa ruletom. U dvije male šupljine postojale su iglice koje su iskakale samo kada bi krupije stavio šaku na dugme.

“Kuglica bi kružila po točku i pogodila iglicu koja bi je zaustavila upravo u onom dijelu ruleta gde je krupije želio. Na taj način kockarnica je imala veće šanse da dobije. Tako su to radili”, objašnjava Walder-Smith.

Sto je bio u upotrebi kada je Al Capone bio šef kriminalne organizacije poznate kao “Chicago Outfit”, što potvrđuju i datumi na novinama kojima su baterije bile zaglavljene u nogama od stola.

Capone, poznat kao Scarface, naredio je ubistvo sedmorice svojih protivnika u ozloglašenom masakru na Dan Svetog Valentina, 14. februara 1929.

Uhapšen je zbog utaje poreza 1931. godine, a umro 1947. godine. (blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,