Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Roditelji prave veliku grešku ako djeci noću omoguće da dijele sa njima krevet

Svi su dijelili krevet sa svojim roditeljima nakon lošeg sna ili nako što su čuli zastrašujući šum dok su bili dijete. Ovaj se ciklus ponavlja sa svakom generacijom, piše Bright Side.

Neka istraživanja sugerišu da roditelji koji puste svoju djecu da spavaju u njihovom krevetu zapravo mogu učiniti više štete nego koristi, uzrokujući negativan uticaj i na roditelja i na dijete. Zašto roditelji prave veliku grešku ako djetetu noću omoguće da se uvuče u njihov krevet?

Jedno istraživanje sa Univerziteta Federal de Pelotas željelo je pogledati kakav učinak zajedničko spavanje može imati na djetetovo mentalno zdravlje, prenosi Tuzlasnki.ba.

 • Uzimajući u obzir da neka djeca dijele sobu sa roditeljima iz socijalno-ekonomskih razloga ili zbog kulturnog uvjerenja, istraživanje je pokazalo da je zajedničko spavanje uobičajena praksa među uključenom djecom.

  Međutim, istraživači su došli do zaključka da zajedničko spavanje zapravo može naštetiti djetetovom mentalnom zdravlju. Proučavajući djecu od rođenja, otkriveno je da “uporni djeljitelji kreveta” imaju veće izglede za razvoj psihijatrijskog poremećaja i internalizaciju njihovih problema u poređenju sa 3 druge grupe djece. Posmatrajući 4 grupe, šanse za razvoj psihijatrijskog poremećaja zapravo su se smanjile što je manje djece dijelilo krevet sa roditeljima.

 • Spavanje istovremeno može naštetiti bebinom fizičkom zdravlju. Roditelji koji uspavljuju ne samo da rizikuju da se „prekriju“ na bebi, već madrac za roditelje može biti čak i nesiguran za njih, jer bebama je potrebna čvrsta posteljina, što mekani madraci ne pružaju.

  U drugom istraživanju Medicinske škole Univerziteta u Merilendu i Škole sestrinstva, istraživači su posmatrali 277 majke i njihovu djece sa niskim primanjima u Baltimoru.

  U konačnici su majke koje su dijelile krevet sa svojom djecom izgubile sat vremena sna i prijavile su stres, depresiju i anksioznost. Majke koje su spavale odvojeno od svoje djece nisu izgubile san i nisu naišle na simptome depresije. Na kraju je gubitak sna bilo nešto na što su se roditelji trebali usredotočiti. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,