Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Roditelje zbunio zadatak za učenike 4. razreda osnovne škole: Niko nije siguran u pravo rješenje

Preuzmite sliku

U školskim udžbenicima koji se koriste u hrvatskim školama svako toliko pojavi se neki zadatak koji učenici ne znaju riješiti. Kad ga dobiju za domaću zadaću obraćaju se za pomoć svojim roditeljima, a nerijetko i oni zapnu u rješavanju. 

Posljednji takav primjer pronađen je u udžbeniku informatike za 4. razred osnovne škole. Objavljen je na Facebooku gdje mnogi danima mozgaju o mogućim rješenjima, ali nisu posve sigurni. Čak, tvrde da zadatak nije logičan, prenosi index.hr.

Zadatak: 

Električni autonomni minibus prevozi putnike neprekidno kružeći od 1. stanice do 6. stanice dok ne preveze sve putnike. Na početku dana minibus je prazan. Minibus ima ukupno 10 sjedišta. Na svakoj stanici u minibus može ući onoliko ljudi koliko je praznih sjedišta. Na svakoj idućoj stanici prije nego što uđu novi putnici, iz minibusa izlazi do 3 putnika koja su stigla do svog odredišta. Da bi prevezao sve putnike, minibus mora napraviti nekoliko krugova. Broj putnika na svakoj stanici istaknut je žutom bojom. Putnik Marko istaknut je zelenom bojom.

 • Vaš zadatak je izbrojiti koliko će putnika izaći na svakoj stanici dok se ne prevezu svi putnici.

  1. stanica:

  2. stanica:

  3. stanica:

  4. stanica:

  5. stanica:

  6. stanica:

  b) Kada je Marko ušao u minibus?

  U prvom krugu.

  U drugom krugu.

  U trećem krugu.

  U četvrtom krugu.

  c) Na kojoj stanici je Marko izašao iz minibusa?

 • U rješenje ovog zadatka nisu sigurni ni roditelji koji su, kako kažu, išli na matematička takmičenja, pa čak ni profesor koji je doktorirao logiku.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje