Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rodio se sa 453 grama: Nakon 133 dana borbe za život ide kući

Preuzmite sliku

Dječak koji je rođen u 22. sedmici trudnoće i težio je samo 453 grama, nakon 133 dana teške borbe za život na odjelu neonatalne njege i bolnici Tulane Lakeside u američkoj državi Louisiana, 1. oktobra otpušten je kući uz veliko slavlje u bolnici.

Njegova majka Natasha Williams trebala je roditi 22. septembra, ali trudnoća se zakomplicirala i rodila je 22. maja. Maleni Russell Appold jr. njeno je treće dijete i rodio se nakon što su ona i zaručnik Russell Appold tri puta prije toga izgubili bebu. U sva tri slučaja srce djeteta još nije počelo kucati, tako da se, kad je opet saznala da je trudna, više nije nadala da će roditi, ispričala je za emisiju ‘Good Morning America’.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tulane Pediatric Residency (@tulanepeds)

– Kad smo otišli doktoru, rekli su da djetetovo srce snažno kuca – kaže majka, te dodaje kako joj je to dalo nadu. Međutim, oko 15. sedmice započele su komplikacije. Otvorio joj se cerviks i bila je prisiljena na hitnu operaciju kako bi se spriječio prerani porod. Međutim čak i uz to, 20 maja započeli su trudovi i soktori su nju i zaručnika obavijestili da se dijete vjerovatno neće izvući. 

– Oboje smo plakali i počeli se moliti. Vodenjak mi je pukao u srijedu, a rodila sam ga u petak oko 10:55 – priča majka.

Neonatologinja u bolnici Tulane, dr. Lisa Barbiero, koja se brinula za Russella nakon njegovog rođenja, kaže kako je to bilo  ‘moćno’ i iskustvo, ali u mnogim situacijama i ‘poražavajuće’.

Kaže kako je od 2017. godine uobičajeno da se razgovara o reanimaciji djece do 22 sedmice uz odgovarajuće savjetovanje s roditeljima i njihov doprinos. Doktorica kaže kako se djeca rođena prije 23. sedmice mogu teško boriti za život ako su im pluća previše nezrela da bi funkcionirala bez pomoći posteljice. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,