Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rodila je blizance sa 64 godine, a socijalna služba ih oduzela ‘jer nije sposobna brinuti o njima’

Preuzmite sliku

Španski Vrhovni sud navodi da odluku temelje na procjeni stručnjaka, a ne na temelju ženinih godina ni mentalnog zdravlja.

Socijalna služba je djecu smjestila u udomiteljsku porodicu. Mauricia Ibanez prije četiri godine zahvaljujući uspješnom postupku potpomognute oplodnje rodila je blizance,ali mališane je odmah preuzela socijalna služba uz obrazloženje da majka nije sposobna brinuti se o njima. Također, u sustavu socijalne skrbi je još jedna Mauricijina kći koja sad ima 11 godina, a oduzeli su joj je 2014. godine.

Španski vrhovni sud kao najviše pravosudno tijelo u toj zemlji u ponedjeljka je presudio temeljem odluke nižestupanjskog suda u Burgosu da Mauricia nije sposobna djeci pružiti optimalne mogućnosti. Time su okončali pravnu bitku koja je trajala četiri godine u kojoj je majka blizanaca Mauricia Ibanez pokušavala osporiti sudsku odluku kojom joj oduzimaju blizance Gabriela i Mariju de la Cruz koje je rodila nakon tretmana potpomognutom oplodnjom u SAD-u, prenosi Daily Mail.

Sud navodi kako su djeca bila u očitoj situaciji ranjivosti zbog nemogućnosti njihove majke da na kvalitetan način surađuje sa socijalnom službom. Sa suda su poručili da odluku temelje na procjeni stručnjaka, a ne na temelju ženinih godina ni mentalnog zdravlja. U priopćenju suda u Burgosu u vrijeme njihove prvotne presude stoji kako majčine karakterne crte značajno utječu na psihosocijalni razvoj mališana.

Kažu kako djeca žive u izolaciji bez ikakvih veza sa ostalim članovima porodice kao i bez potpore društva. Blizanci danas imaju četiri godine, a socijalna služba ih je smjestila u udomiteljsku porodicu nedugo po rođenju. Ibanez je potpisala sa socijalnom službom dokument u kojem je navela da će angažirati asistenticu koja će joj pomoći u cjelodnevnoj brizi oko vođenja domaćinstvai skrbi oko djece. Ali samo 10 dana po povratku iz rodilišta u kojem je provela mjesec dana, vlasti su zaključile kako su blizanci u velikom riziku.

,,Otkad se vratila kući, multidisciplinarni tim je pratio njezin napredak i sva njihova izvješća pokazuju da bi se o blizancima valjalo skrbiti u drugačijem okruženju” kazao je tada glasnogovornik socijalne službe u Burgosu ističući kako postoji velika vjerovatnoća da će se djecu u budućnosti ipak vratiti majci: Ali kratkoročna obveza je dodijeliti ih udomiteljima”, zaključio je glasnogovornik.

Ibanez ima još jedno dijete, djevojčicu koju su joj 2014. godine oduzeli i smjestili u udomiteljsku porodicu također iz istog razloga, odnosno njezine nepodobnosti da se brine o djetetu. Blanka  također se rodila zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji i živi u Kanadi. Nakon sudske presude 2017. godine Mauricijin advokat je kazao kako je žena traumatizirana. Žalila se na presudu, no lokalni porodični sud je odbio njezinu žalbu kao neosnovanu.

Potom se žalila Vrhovnom sudu koji je potvrdio prethodnu odluku nižeg suda. Ibanez je time iscrpila sve pravne mogućnosti, no svake dvije godine može zatražiti da sud preispita presudu. Sa suda su pak poručili da u skorije vrijeme ne predviđaju drugačiji ishod za njezina nastojanja.

Ibanezina sestra pokušala je ishoditi da je sud proglasi potpuno nesposobnom za samostalan život kako bi joj oduzeli pasoš i spriječili je da odlazi na postupke potpomognute oplodnje u inozemstvo. Nije uspjela jer se odluka suda temeljila na nalazu vještaka psihijatra koji je utvrdio da se Ibanez može brinuti o sebi i o djetetu.

,,Odlučila sam opet postati majka jer je iskustvo koje sam imala sam svojom prvom kćeri Biancom za mene bilo fantastično.”, ispričala je Ibanez za El Pais, nekoliko dana nakon poroda blizanaca u bolnici.

,,Pitala sam se jesam li u stanju imati još jedno dijete. Nisu me zabrinjavale godine. Stara sam, ali zahvaljujući znanosti i medicini uspjela sam ostati trudna i to je zadnje utočište koje mi stariji ljudi imamo. Naravno da me brine kako će mi oduzeti djecu. Oni se ne mogu sami braniti, tako su sićušni i nježni. Malo se bojim za njih i molim Boga da ne padnu u ruke socijalnoj službi.“; kazala je tada novinarima. Vijesti o njenom porodu obišle su svijet i izazvale žestoku debatu između pobornika znanstvenih dostignuća te onih koji su navodili etičke dvojbe oko trudnoće u tako kasnoj životnoj dobi, posebno jer je sud već ženi oduzeo djevojčicu uz presudu da nije sposobna brinuti se o njoj. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,