Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rodila bebu od skoro 7 kg: Osjećala sam se kao da su me udarila dva kamiona

Amerikanka Joy Buckley nije mogla hodati nakon što je u medicinskom centru Arnot Odgen u New Yorku rodila djevojčicu od 6,8 kg i 58 cm.

Mala Harper najveća je beba rođena u toj bolnici.

– Znala sam da će biti velika, ali ipak nisam očekivala bebu od gotovo sedam kilograma. Osjećala sam se kao da su me udarila dva kamiona – poručila je Joy.

Upravo zbog veličine bebe, porođaj je krenuo jako brzo, ali rekla je da joj je bila muka zbog toga što su joj se organi nasilno pomicali.

Carski rez bio je neophodan, kao i medicinski vakuum pošto je beba zbog svoje težine zaglavila ispod rebara.

 • – Bilo je žestoko, zaglavila mi se ispod prsnog koša – ispričala je Joy dodajući kako je presretna što je njena curica stigla na svijet zdrava.

  – Ponovno sam prodisala, čak sam uspjela i sjesti, a ne kao do sada isključivo ležati samo na jednoj strani – dodala je.

  Nekoliko godina ranije, Joy i njen suprug su saznali da imaju samo 15 posto šansi za začeće. Ipak, to ih nije spriječilo da pokušavaju idućih sedam godina, dok na kraju nisu odlučili odustati i usvojiti jedno dijete u maju 2016. godine. Nakon toga Joy je napravila test na trudnoću i saznala da je ipak uspjela zatrudnjeti. Tada je rodila sina koji je imao pet kilograma. Za manje od dvije godine, na svijet je došla Harper, 3,5 kg teža od prosječnog novorođenčeta. Mama, sada troje djece, poručuje svima koji se bore s neplodnošću da ne odustaju, jer su vjerovatno blizu cilja, a ona je pravi dokaz toga.

  Najveća beba na svijetu  

  Najteže novorođenče na svijetu, koje je preživjelo porod, težilo je – tvrdi Guinnessova knjiga rekorda – 10,2 kilograma! Rođeno je 1955. godine u talijanskom gradiću Aversa.

  Najmanja beba na svijetu  

  Godine 2016. je u njemačkom gradiću Wittenu rođena malena Emilia (nakon 26. sedmica trudnoće) – imala je 229 grama i tjelesnu dužinu od 22 centimetra.  Godine 2004. je u Chicagu došla na svijet slična beba: 244 g i 25 cm – malena Rumaisa Rahman. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,