Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

Robijaši prokrijumčarili dva kompjutera: Putem interneta krali ljudima novac sa kartica

Dvojica osuđenika u jednom američkom zatvoru uspjeli su, pred budnim okom čuvara, da prošvercuju dva kompjutera, povežu se na internet, i počine nekoliko krivičnih djela, poput prevare sa kreditnim karticama i krađe identiteta.

Kako je u aprilskom izveštaju objavila kancelarija generalnog inspektora države Ohajo riječ je o Adamu Jonstonu i Skotu Sprigsu, koji su kaznu služili u zatvoru srednjeg nivoa sigurnosti “Marion Correctional Institution”.

Istragom je utvrđeno da su, tokom služenja kazne, učestvovali u programu “Zelena inicijativa”, u kojem je bilo predviđeno da recikliraju djelove starih računara.

Oni su, umjesto toga, sačuvali djelove za dva kompjutera, ubacili dodatne hard diskove, mrežnu kartu, i bez ikakve kontrole čuvara, prošvercovali u korpi sa prljavim vešom kroz zatvor, sve do sobe za fiskulturu, gde su ih sakrili u plafon.

Osim što su uspeli da podese svu opremu, zatvorenici su sproveli mrežni kabal, povezali se na zatvorsku računarsku mrežu i, uz pomoć stare šifre nekadašnjeg osoblja, uspjeli su se povezati na internet.

Kako je objašnjeno u rezultatima istrage Jonston je, hakujući bazu podataka, saznao lične podatke drugog osuđenika, na čije ime je aplicirao za pet kreditnih kartica, a namjeravao je i da podnese falsifikovani zahtjev za povraćaj poreza.

Robijaše su otkrili zatvorski mrežni administratori, koji su uočili veći internet protok u vrijeme kada on ne bi trebalo da postoji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje