Srijeda, 20. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rižom oko svijeta: Crna je najzdravija, mirisna basmati se skuha u trenu…

Integralna je riža zdraviji odabir nego bijela, a osim za mršavljenje i zdravlje odličan je povod za pobliže upoznavanje s kuhinjama Italije, Japana, Tajlanda…

Želite li oplemeniti svakodnevni jelovnik ili istražiti omiljene okuse svjetskih kuhinja, jedan od koraka može biti zamjena klasične bijele riže japanskom koja je toliko ljepljiva da se od nje s lakoćom oblikuju loptice, crnom koja je omiljena u azijskoj kuhinji, crvenom koja se na istoku tretira kao narodni lijek ili divljom koja zapravo i nije riža. Ta se vrsta vodene trave nalik riži duguljastog zrna često dodajte integralnoj riži zbog fine orašaste arome.

Miljenica makrobiotičara

Integralna ili smeđa riža nutritivno je bogata žitarica jer zadržava dio ovojnice i klicu, a samim time sadrži više hranjivih tvari. Ima uravnotežen odnos ugljikohidrata, masti, bjelančevina i minerala. Spada u namirnice koje čine organizam blago lužnatim pa se koristi u alkalnoj prehrani. Omiljena je i u makrobiotičkoj kuhinji, bilo da se radi o slatkim ili slanim jelima. Za doručak je primjerice možete poslužiti s voćem i orašastim plodovima umjesto zobene kaše, a odlična je i u popečcima te povrtnim složencima. Kako bi lakše pala na želudac, može se namočiti nekoliko sati prije kuhanja ili noć prije, brže će se skuhati. Integralna riža kuha se u omjeru s vodom 1:2 oko 50 minuta.

Crna zrnca zdravlja 

Crna je riža najzdraviji odabir jer je potpuno prirodna, a kuhanjem postaje ljubičasta. Nije rafinirana i izuzetno je bogata antioksidansima, mineralima, vlaknima, vitaminom B, folnom kiselinom i bjelančevinama. Ima orašast okus, zbog čega je omiljena i u slatkim jelima. Omiljena je u Aziji gdje se jede s povrćem, ali i melje pa koristi za dekoraciju. Odličan je dodatak juhama ili toplim i hladnim salatama. Prije pripreme je operite pa kuhajte u omjeru 1:2 pa kuhajte oko 60 minuta. Namakanje preko noći preporučuje se, a u tom je slučaju kuhajte oko pola sata.

Mirisni basmati 

Najmirisnija među rižom, basmati je odlično rješenje kad nemate vremena jer se bijela kuha tek nešto više od 10 minuta, a smeđoj će trebati oko 45 minuta. Osim po aromi karakteristična je i po izduženim, laganim i, ako se pravilno skuha, razdvojenim zrnima. Višu cijenu u odnosu na druge vrste riže duguje i bogatom nutritivnom sastavu, a najviše se cijeni ona iz podnožja Himalaje. U ayurvedi se voda od kuhane smeđe riže (kanji) ne baca, nego smatra eliksirom mladosti i dugovječnosti. Rižu prije kuhanja dobro operite kako bi se uklonio višak škroba. Na šolju riže trebat će vam 2 i po šolje vode, a kuhajte je poklopljenu na laganoj vatri bez miješanja. Posudu što manje otklapajte kako bi se riža lijepo skuhala.

Bijela poput jasmina

Jasmin riža ima dugo zrno i finu aromu, a ime je dobila prema boji bijeloj poput jasminova cvijeta. Primamljivi miris neki uspoređuju s kokicama, ali nažalost brzo hlapi. Najviše jasmin riže dolazi s Tajlanda, a uzgaja se i u Kambodži, Laosu i Vijetnamu. Kuhana riža ima vlažnu, meku i pomalo ljepljivu strukturu te slatku notu. Smeđa jasmin riža bogatija je vitaminima i antioksidansima od bijele. Odlično se kombinira s plodovima mora poput rakova, kao i začinima poput cimeta, kurkume, korijandra…

Japanske loptice
 
Riža za suši kratkog je zrna, ljepljiva i pomalo slatka te je idealna za izradu loptica od riže. Duša sušija u Japanu se nazva sushimeshi ili shari, a za razliku od talijanske nikada nije paperjasta, odnosno zrna nisu strogo odvojena kao što je slučaj s basmati ili jasmin rižom.

Kako biste savršeno skuhali rižu za suši, prije kuhanja je isperite nekoliko puta (oko četiri puta) u posudi dok voda od mliječno bijele ne postane prozirna. Ostavite je neka se cijedi 15 do 30 minuta pa je namačite oko jedan sat tako da na šolju riže stavite 1,1 šolju vode. Kuhajte je na laganoj vatri bez miješanja i dok još nije sasvim omekšala, maknite je sa šporeta. Ostavite rižu poklopljenu još 10-ak minuta.

Talijanski arborio 

Izrazito bijela zrna talijanske arborio riže imaju velik postotak škroba koji se oslobađa prilikom kuhanja, pa riža postaje kremastija. Zbog toga se nikada prije pripreme ne ispire. Arborio je karakteristična i po manjoj veličini zrna, a uzgaja se u sjevernoj Italiji. Osim za rižota, arborio je odličan dodatak supama i gustim varivima. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,