Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rijetka pojava: Rodila blizance koji imaju različite očeve

Preuzmite sliku

Kineski mediji izvještavaju o ženi koja je prošle godine rodila blizance da bi se naknadno utvrdilo kako bebe imaju različite očeve.

Ovaj veoma rijedak slučaj potvrdila je DNK analiza koja je ujedno natjerala majku blizanaca da prizna kako je prevarila muža.

Priča je izašla u javnost kad je par iz jugoistočnog kineskog grada Xiamena morao registrirati rođenje dvojice sinova, blizanaca, u lokalnoj policijskoj stanici prošle godine, piše kineski Strait Herald.

Međutim, muž se navodno otpočetka osjećao loše i sumnjičavo jer mu jedna beba nikako nije nalikovala.

Za dovršetak registracije potreban je test očinstva kako bi par dokazao da su bebe njihove. Nakon što su stigli rezultati, žena mu je jedva priznala da je moguće da jedno dijete nije njegovo. On je bio šokiran, rekao je direktor forenzičkog centra Fujian Zhengtai, g. Zhang. Otkrio je da je muž pobjesnio nakon što su stigli rezultati i suočio s njima suprugu.

Žena je prvo negirala da je imala aferu i optužila je muža da je lažirao rezultate testa. Međutim, na kraju je ipak priznala da je spavala s drugim muškarcem jednu noć. Otac je navodno, prenosi Daily Mail, rekao da će vrlo rado podizati i odgajati svoje dijete, ali da sigurno neće imati veze s tuđim djetetom.

Blizanci koji imaju različite očeve izrazito su rijetka pojava poznata pod nazivom heteroparentalna superfekundacija.

Da bi se tako nešto dogodilo, žena mora imati seksualne odnose s dva različita muškarca u danu prije ili poslije ovulacije kako bi oba jajašca bila oplođena.

Stručnjaci kažu da je teško odrediti tačnu vjerovatnost da se dogodi ovaj fenomen, međutim prethodna istraživanja pokazuju da je vjerovatnost negdje između jednog na 400 parova blizanaca i jednog na 13.000 parova, piše Guardian.

Prije pet godina jedan kineski biznismen iz istočnog grada Yiwua navodno je bio slomljen kad je otkrio da jedan od blizanaca nije njegov. U to je posumnjao nakon što je shvatio da stariji sin ima dvostruke kapke. Niti on niti majka djece nisu imali taj problem te je zato posumnjao da dijete nije njegovo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje