Subota, 14. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Riješite se zadaha od luka na jednostavan način

Teško je riješiti se lošeg zadaha koji nastaje pri konzumaciji određenih namirnica, poput bijelog luka i on se zadržava i do 24 sata nakon konzumacije.

Međutim, ima rješenja za to.

Grickanje sirove jabuke, salate ili listova mente značajno smanjuje količinu sastojaka koji uzrokuju neugodan zadah u ustima, dokazao je eksperiment na Državnom univerzitetu u Ohiou. Određeni enzimi u sirovoj jabuci, sirovoj salati i listićima mente reaguju tako da neutrališu miris luka.

Takođe, otkriveno je da se miris bijelog luka osjeća iz raznih djelova tijela, a ne samo iz usta, već i komadići hrane koji nisu prevareni mogu ispuštati neugodan miris.

Jabuka djeluje kao prirodni dezodorans na neugodan zadah izazvan sulfidima u luku zbog čega je djelotvorniji od paste za zube, a enzim kojem se može zahvaliti za neutralizaciju neugodnog zadaha je isti onaj koji dovodi do sušenja i tamnjenja kod voća i povrća.

Jabuka, salata i menta bogati su fenolnim spojevima, aromatičnim hemijskim spojevima koji reaguju sa jedinjenjima u luku.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,