Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rijedak primjerak: Pronađena zlatna minđuša iz 11. vijeka, poklon vizantijskog cara vođi Vikinga

Preuzmite sliku

Rijedak primjerak zlatne minđuše iz 11. vijeka, koja vjerovatno potiče sa Bliskog istoka, pronađen je u Danskoj, objavio je u nedelju Nacionalni muzej Danske.

Vrijedan komad nakita je, uz pomoć detektora metala na polju u zapadnom Jilandu otkrio Franc Fugl Vestergard.

U saopštenju muzeja iz Kopenhagena stoji da je prvi put na području Skandinavije otkriven jedan takav predmet.

Dodaje se da minđuša vjerovatno vizantijske ili staroegipatske provenijencije i vjeruje se da je bila poklon vizantijskog cara vikinškom vođi. U muzeju će biti izložena od ponedeljka.

„Za nas je ovo potpuno jedinstveno otkriće. Za sada nam je poznato samo 10 do 12 drugih sličnih primjeraka u svijetu, ali nikada do sada nismo pronašli nijedan ovakav predmet u Skandinaviji”, rekao je muzejski stručnjak Peter Penc.

Vikinzi su sa svojih pohoda, putovanja i iz trgovačkih ekspedicija donijeli na hiljade srebrnjaka, ali među njima je bilo vrlo malo nakita, rekao je Penc.

Rekao je da je iznenađen mjestom na kojem je minđuša pronađena, jer blizu njega nema nijednog poznatog vikinškog nalazišta.

Zlato koje su Vikinzi donosili iz Vizantije arheolozi su ranije pronalazili u vikinškim grobovima zajedno sa ostalim predmetima sa kojima su sahranjivani.

Minđuša se sastoji od zlatne pločice u obliku polumjeseca, čiji je emajlirani unutrašnji dio umetnut u okvir od zlata i ukrašen sitnim zlatnim nitima. Prikazani motiv predstavlja dvije stilizovane ptice oko biljke koja simbolizuje drvo života. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,