Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Restoran u kojem se meso peče na rastopljenoj lavi

Preuzmite sliku

Ovdje se može probati sve od pogača s maslinama, junećih kofta i dobro začinjenih pilećih ražnjića do odrezaka od bundeve ili pak deserta napravljenog od devinog mlijeka.

U zapanjujućem okruženju saudijskog grada AlUla koji je dom i arheološkog nalazišta Hegra pod UNESCO-vom zaštitom do 26. februara 2022. godine može se uživati u nesvakidašnjem gastronomskom iskustvu.

Britanska kompanija Bompas & Parr ovdje održava degustiranja hrane pripremljene na rastopljenoj lavi. Pod imenom Forces of Nature (Sile prirode) zainteresovani mogu probati lokalno ugojene namirnice koje se obrađuju na temperaturama do nevjerovatnih 1300 Celzijevih stepeni, prenosi punkufer.hr.

Tehničari u zaštitnim odijelima izlijevaju lavu od rastopljenih bazaltnih stijena na prostor za pečenje, a zbog visoke temperature neka jela bit će gotova u svega par sekundi. Druge namirnice se pak, peku, dime i grilaju na otvorenoj vatri.

Na ekskluzivnom jelovniku ovog pop-up restorana u kanjonu područja Shalal nalazi se tri menija namijenjena za vegane, vegetarijance i ljubitelje mesa.

Ovdje se može probati sve od pogača s maslinama, junećih kofta, pečene kozletine i dobro začinjenih pilećih ražnjića do odrezaka od bundeve ili pak deserta napravljenog od devinog mlijeka.

Jela se serviraju uz zanimljive vruće napitke poput kafe začinjene narandžom i hurmama ili roobois čaja aromatiziran vanilijom i zovom.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,