Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Rekord koji nije oboren već devet godina: Trojica Norvežana posjetili 19 zemalja u samo jednom danu

Preuzmite sliku

Koliko ste zemalja u životu posjetili? Pitanje je to koje se često čuje među strastvenim putnicima, brojka koju neki rado ističu, a drugi čak i ne znaju. Posjetiti jedan grad u zemlji veličine SAD-a, Brazila ili Rusije ne znači uistinu upoznati tu zemlju. Zato sve više putnika broji destinacije, doživljaje, a ne samo pečate i vize u pasošu.

Rekord koji nije oboren već devet godina

Trojica putnika iz Norveške, Gunnar Garfors, Tay-young Pak i Øyvind Djupvik, trenutni su nosioci Guinessovog rekorda u broju posjećenih zemalja u jednom danu: prije devet godina u 24 sata obišli su ih čak 19, čime su prijašnji rekord “podebljali” za dvije dodatne zemlje, prenosi Jutranji list.

 • Kako im je to uspjelo?

  U rujnu 2014. tačno u ponoć bili su na granici Grčke i Bugarske. Krenuli su na sjeverozapad i prošli kroz Bugarsku, Makedoniju, Kosovo, Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku, Češku, Njemačku, Nizozemsku, Belgiju, Luksemburg, Francusku i Švicarsku, a svoje su putovanje završili u Lihtenštajnu. Nedostajao im je tek koji sat da stignu do dvadesete zemlje, Italije.

  Koristili su uglavnom unajmljeni automobil, a na dvije relacije su i letjeli: od Makedonije do Beograda i od Beča do Dusseldorfa. Da bi im rekord bio priznat morali su u svakoj zemlji stati i fotografisati se kao dokaz da su ju posjetili, no osim toga nisu puno stajali. Kasnije su rekli medijima da su u autu cijelo vrijeme imali bocu za malu nuždu kako ne bi morali često stajati na wc. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,