Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Reciklaža kao umjetnost: Van Goghova slika od 4 miliona flaša (VIDEO)

Preuzmite sliku

Da bi promovisala recikliranje, kompanija iz Tajvana iskoristila je četiri miliona plastičnih flaša u boji kako bi napravila repliku poznate slike Vincenta van Gogha “Zvjezdana noć”.

Ova instalacija zauzima površinu od 53 haktara parka u predgrađu Kilunga, lučkog grada na sjeveroistoku Tajvana, a napravljena je povodom 125 godina od smrti holandskog slikara, prenosi Rojters.

“Naša zamisao je bila da stvorimo umjetničko djelo, tako što ćemo povezati ideju zaštite okoline PET ambalažom sa samom okolinom. Na taj način svako može da upozna i drugu stranu recikliranja,” kaže Aisin Jeh u ime firme Unison Developing Co. Ltd, koja je preduzela taj projekat.

Posjetioci koji već sedmicama imaju priliku da vide recikliranu repliku Van Goghove slike, kažu da je original ipak ljepši. Van Gogh je svoju sliku “Zvjezdana noć” naslikao 1889, godinu dana prije smrti.

U Tajvanu su inače prošle godine učenice jedne srednje škole pravile repliku Van Goghove slike “Zvjezdana noć nad Arlom” koristeći 30 hiljada čepova za flaše i to za rekordnih 50 minuta. (tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje