Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Razvela se i napustila Švajcarsku da bi živjela u pećini na Velebitu

Preuzmite sliku

Državljanka Švajcarske Daniela Fasler ostavila je sve kako bi se uselila u pećinu s gorštakom Prpom. Ona priča sedam jezika i piše knjige, ali bez svog dragog i planine ipak ne može.

“Znao sam da će Daniela biti moja isti sekund kad mi je dotakla ruku”, ispričao je velebitski gorštak Vladimir Prpić Prpa.

Daniela je tad još bila u braku i nije dijelila “film” velebitskog čudaka. Stavila je svoju ruku preko njegove samo da ga utješi u kriznom trenutku života, prenosi portal 24sata.hr.

“Ali nakon nekog vremena izmišljala sam razlog da ga nazovem u Baške Oštarije iz daleke Švajcarske jer nisam mogla bez njega”, priznaje Daniela.

Dvije srodne duše nisu odmah “kliknule” kad su se srele prvi put, prije sedam godina.

Planinarku Danielu (64) fascinirale su drvene kućice umjetnički nastrojenog domara Vlade Prpića Prpe (70), ali su je poznanici upozorili da ga se kloni jer je on “luđak koji se bavi poskocima”.

Trebale su im godine da shvate da su stvoreni jedno za drugo i da žele istu stvar – pobjeći od civilizacije i živjeti na Velebitu kao pustinjaci.

U međuvremenu je Prpa svio ljubavno gnijezdo u polupećini u divljini, a ovih dana doletjela je i ptičica Daniela.

Uživaju u “brlogu”, kako zovu natkriveno sklonište između dvije stijene zaštićeno od svih vjetrova. Do te zavjetrine od bure, juga i tramuntane, zbog čega su je prozvali Jatarom, ima sat penjanja od planinarskog doma “Prpa”, koji je Vlado ostavio sinu.

Prpa goste dočekuje s rakijicom “da se ne naruši tradicija”. U namještenoj polupećini imaju toplu vodu koja curi na slavinu kao da su u velegradu jer Prpa skuplja kišnicu u spremnike, a “vodovod” je ukopao u zemlju pa se ne smrzava. U dva mjeseca popeo se i spustio 160 puta na brdo kako bi na leđima iznio građevni materijal. Sad vodu griju solarni paneli, a pećica žari polupećinom da se može biti u kratkim rukavima.

“Strašna je moja Beba, kako je zovem od milja. Govori sedam jezika, napisala je nekoliko knjiga, fotografiše  i slika predivne akvarele. Planinari već 32 godine i penjala se po većini evropskih zemalja, na Himalaje… Fasciniraju je flora, fauna, geologija, umjetnost… Rijetko odlazimo u civilizaciju jer ljudi upiru prstom u nas ko u dvoje luđaka. Radije lunjamo Velebitom”, kaže Prpa koji je svoju Danielu oteo tadašnjem suprugu.

Daniela dodaje da su se viđali jednom godišnje, ali da nisu bili zajedno. Razgovarali su, planinarili, ali se nikada nisu poljubili, te su se čak i persirali.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje