Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Razlozi zbog kojih otmjeni restorani poslužuju jako male porcije hrane

Preuzmite sliku

Ako ste ikada otišli u restoran i dobili jako malu porciju hrane, možda ste ostali zapanjeni, piše Bright Side.

To je vjerovatno bilo skupo, a veličina porcije je izgledala pomalo neproporcionalno. Za to postoje zanimljivi razlozi, prenosi Tuzlanski.ba.

U ovom članku objašnjavamo razloge zašto su porcije u vrhunskim restoranima sve manje i manje. Upozoravamo vas – možda ćete na kraju biti iznenađeni.

1. Svako jelo ima skupe sastojke

Jela s rafiniranim, pažljivo odabranim sastojcima prilično su česta u vrhunskim restoranima. Kila kilograma govedine Wagyu mogla bi koštati 200 dolara, a kilogram kavijara košta oko 10.000 dolara. Zamislite da s njima napravite veliku porciju i dodate italijanske bijele tartufe (oko 7.500 američkih dolara po kg). Cijena bi bila izuzetno visoka!

S obzirom na to da ova mjesta koriste visokokvalitetne sastojke, lako je razumjeti zašto porcije moraju biti manje kako bi se osigurala pristupačna krajnja cijena jela.

 • 2. Manje porcije su elegantnije

  Manje porcije bit će lakše oblikovati i vjerovatno će izgledati elegantnije za kupca koji uživa – prvo očima, a zatim nepcem.

  3. Moći ćete probati po malo od svega

  Obično većina restorana poslužuje obrok od 3 slijeda – s predjelom, glavnim jelom i desertom. Ponekad na kraju naručimo samo glavno jelo. U otmjenim restoranima, broj obroka može doći do čak 12 različitih jela!

  Tih 12 jela uključuje hranu za prste, predjela, supu, salatu, ribu, prvo glavno jelo, sredstvo za čišćenje nepca, drugo glavno jelo, sir, desert i piće / pecivo. Zamislite da sve to jedete ako se poslužuju u regularnim porcijama! Zbog toga restorani smanjuju količinu hrane, pa sve možete okusiti po malo.

 • 4. Svako jelo je umjetničko djelo kuhara

  Postoji francusko jelo pod nazivom Gargouillou, koje se sastoji od najmanje 16 različitih, odvojeno kuhanih povrća. Ploča je uređena kao umjetničko djelo i zasigurno će impresionirati svakog kupca koji vidi ovo ugledno platno na tanjiru.

  Zamislite da pokušavate lijepo rasporediti svo ovo sitno povrće na već pun tanjir. Vjerovatno ne bi izgledao tako estetski ugodno. Zbog toga kuhari više vole da se pridržavaju manjih porcija.

  5. Svaki zalogaj ostat će nezaboravnog okusa i hrana vam neće dosaditi

  Služeći manje porcije, obično možemo uživati ​​u svakom zalogaju, umjesto da nam dosade velike količine na tanjiru.

 • 6. Ostavlja dojam vrhunskog, kvalitetnog jela

  Biti dio ekskluzivnog događaja ili posjedovati ograničeno izdanje je nešto na što se neki od nas osjećaju ponosno. Izreka „manje je više“ i „dobre stvari dolaze u malim paketima“ čvrsto se odnosi na ovu.

  Nije iznenađenje da pristup luksuznim mjestima i hrani donosi iste emocije, pogotovo kad jelo sadrži male količine sastojaka za koje pretpostavljamo da su kvalitetni.

  7. Neobično je i podiže naša očekivanja

  Kad vidimo tanjir s tako malom količinom hrane, pitamo se koji je stvarni razlog tome. Ali ako budemo na večeri koja sadrži nekoliko jela, sigurno ćemo biti znatiželjni oko toga šta dolazi sljedeće. Očekivanje je baš tako zanimljivo! (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje