Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Različita tumačenja: Pazite kako ove znakove koristite dok ste u inostranstvu

Gestovi rukama često mogu da imaju skriveno značenje, ali isto tako i veoma različito u zavisnosti od podneblja u kome se upotrebljavaju.

Dok tzv. đavolji rogovi označavaju dobru zabavu uz rock zvuke, negdje to smatraju znakom da vas žena vara. Otkrijte kako da nekoga samo jednim potezom ruke pozovete u krevet, a kako da nekome pokažete da je bezvrijedan.

Đavolji rogovi

Negdje ovo znači dobru zabavu uz rock muziku, ali u Španiji, Italiji, Brazilu, Kolumbiji i Portugalu ovo je znak da vas žena vara i da vam je nabila rogove!

 • rock-znak-ruka
 • Dođi ovamo

  Ukoliko ste u Turskoj konobara morate da zovete da dođe do vas, sa dlanom okrenutim prema dole, u suprotnom, ako okrenete šaku na gore, što je karakteristično većini zemalja, pa i u Srbiji, kod njih je to otvoren poziv u krevet.

  OK

  Ovo podrazumijeva da je sve kako treba i u najboljem redu, ali u Turskoj, Venecueli i Brazilu smatra se uvredljivim gestom. U Francuskoj znači da je neko nula i da je bezvrijedan.

  Znak mira

  Znak mira označava ljude koji ne žele bilo kakave konflikte, ali kad je šaka okrenuta ka sebi onda to podrazumijeva da nekome pokazujete srednji prst, barem na Novom Zelandu, u Irskoj, Britaniji i Australiji.

  Palac na gore

  Vama je nešto lijepo i u potpunosti vam odgovara kad držite palac na gore. Ali u Iranu, Grčkoj, Avganistanu i nekim dijelovima Italije, oni to vide kao pokazivanje srednjeg prsta.

  Stani

  Ovo obično podrazumijeva da nekoga zaustavljate i želite da prestane sa tim što radi, međutim u Grčkoj je to veoma uvredljiv gest. Naime, još u vrijeme Vizantije kriminalci su se na ulici javno prikazivali i posmatrači su ih mazali fekalijama, a držali su upravo ovako otvorene dlanove ka njima.

 • stop-stani-znak-ruka
 • Korištenje lijeve ruke

  U Indiji, na Bliskom Istoku, kao i u nekim zemljama Afrike, korištenje lijeve ruke tokom jela podrazumijeva da ste prljavi i bezobrazni, jer se ta ruka koristi kad se brišete nakon odlaska u toalet.

  Tapšanje po glavi

  Tapšanje po glavi ili kad nekome razbarušite kosu negdje znači da nekoga simpatišete i da vam je dopadljiva osoba. Na Tajlandu, glava je svetinja jer tu živi naš duh i na ovaj gest se ne gleda blagonaklono.

  Prekršteni prsti

  Svi prekrstimo prste za sreću, ali u Vijetnamu ovo predstavlja ženske genitalije i smatra se nepristojnim. (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,