Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rasprava na internetu: Je li Disney lik Goofy zapravo pas ili krava?

Preuzmite sliku

Pet godina nakon što su 1923. godine u malom Hollywoodskom studiju osnovali ‘Disney Brothers Cartoon Studios’ (kasnije preimenovan u Disney Animation Studios) Walt Disney je osmislio svoj prvi crtani lik – simpatičnog dugouhog zeca Oswalda (Oswald the Lucky Rabbit) – a kasnije te iste godine s kolegom animatorom Ubom Iwerksom je prvi put na papiru uobličio i Mickeya Mousea.

Tada Disney nije ni slutio da će baš taj miš postati zaštitni znak i ikona Walt Disney kompanije i da će obilježiti djetinjstvo i odrastanje nekoliko generacija. Gotovo da nema lika koji je izašao iz Disneyeve ‘radionice’ a da nije brzo postao svjetski poznat, a u nešto manje od sto godina postojanja, Disney produkcija je izbacila više od 800 animiranih likova. Mnogima je jedan od najdražih ostao jedan od prvih – spomenuti Mickey Mouse – koji uz Mini Mouse, Donalda, Šilju i Plutona djecu i odrasle zabavlja već desetljećima..

Zbog globalne popularnosti ovih likova ne čudi da su postali predmeton jedne ‘Disney rasprave’ koja je podijelila ekipu na internetu – jer se ne mogu složiti je li klempavi Šiljo pas – ili krava, odnosno govedo!

“Ekipa me uvukla u raspravu u Disney Facebook grupi, a pričaju o tome koja je životinja Šiljo.”, napisao je jedan dečko i dodao da mu je ‘totalno svejedno što je Šiljo, ali mu je fascinantno koliko se ljudi uključilo u tu debatu.’

“Ne kužim: kako Šiljo može biti pas ako je Pluton pas, a potpuno su različiti?.”, piše jedan korisnik, a mnoge je ‘razljutila’ i sama ideja o Šilji govedu.

“Uništili ste mi djetinjstvo.”, piše tako jedna korisnica, no neki su inzistirali na tome da je govedo, jer se svojevremeno ‘upucavao’ kravici Clarabelle Cow.. U tu se beskonačnu raspravu uključio i Bill Farmer koji je od 1987. godine svoj glas posudio mnogim Disneyevim crtanim legendama među kojima i Šilji, a za Yahoo je rasvijetlio misterij objasnivši da po njemu ‘Šiljo sigurno spada u pseću porodicu…’

“On nije ‘baš pas’, Pluton je pas, ali ni vuk na primjer nije pas, ali pripada porodici pasa.”, objasnio je Farmer i dodao da bi latinsko ime za Šilju onda bilo – Canis Goofus. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,