Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ramazan u Indoneziji: I ove godine tradicionalno igranje “vatrenog fudbala” (FOTO)

Preuzmite sliku

Dok milioni ljudi ovih dana uživaju u različitim natjecanjima u fudbalu, među kojima se nalaze Euro 2016 i Copa America, Indonežani imaju drugačije shvatanje ‘najvažnije sporedne stvari na svijetu”, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, fudbal sa zapaljenim kokosovim orahom je nesvakidašnja tradicija koju praktikuju muslimani u indonezijskoj regiji Zapadne Jave. Kako strana, tako I domaća publika uvijek bude vidno iznenađena ovakvim načinom igranja.

Ova indonezijska regija poznata je po specifičnim manifestacijama kojima tamošnji muslimani obilježavaju ramazan, a jedna od tih tradicija svakako je i igranje fudbala sa “zapaljenom loptom“. Ovaj fudbal se igra od vremena nakon teravije pa sve do sehura.

“Fudbaleri” ne koriste cipele niti bilo kakvu zaštitnu opremu, dok golman ne koristi rukavice.

Kuat Achmad je rekao kako je “vatreni fudbal” vrlo zanimljiv i zabavan.

“Mi volimo igrati ovu tradicionalnu igru. Toliko smo fokusirani prilikom igranja da ne osjetimo bol”, rekao je Achmad.

Nekada davno indonezijski borci su igrali ovu igru kako bi bili jaki i otporni. Već 50 godina tokom ramazana Indonežani oživljavaju sjećanje na, kako je nazivaju, vitešku igru. Vatra ih simbolično podsjeća na pakao i daje motiv da što bolje iskoristimo Božju milost u ramazanu, smatraju oni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje