Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

\”Beskućnik\” sa 2,3 milijarde dolara

beskucnik-sa-2-3-milijarde-dolara
Preuzmite sliku

Ne zanima me posjedovanje stvari. Što god da posjedujem, ograničeno je, jer svi imamo određeni vijek trajanja, kaže Berggruen.

\"beskucnik-sa-2-3-milijarde-dolara\"Nicolas Berggruen je pedesetogodišnjak koji ne posjeduje kuće ni skupocjene automobile, pa čak ni sat, a sa sobom nosi tek par sitnica u papirnoj vrećici.

Ipak, ono što ga razlikuje od ostalih beskućnika je to što on na bankovnom računu ima 2,3 milijarde dolara.

Ovom bogatašu-beskućniku se ne sviđa život koji vode ljudi poput njega, pa je luksuzni stan u New Yorku i privatno ostrvo prodao prije 12 godina.

Umjesto kuća, živi u hotelima, a smisao života je pronašao u putovanjima i lijepim ženama.

\”Ne zanima me posjedovanje stvari. Što god da posjedujem, ograničeno je, jer svi imamo određeni vijek trajanja. Naši postupci su ono što će trajati vječno\”, kazao je Nicolas za Daily Mail.

On je i jedan od 50 milijardera koji su obećali da će pokloniti u humanitarne svrhe barem polovinu svog bogatstva.

Berggruen također voli da kupuje umjetnička djela i onda ih poklanja muzejima. Njegov otac Heinz, inače, bio je trgovac umjetninama i veliki kolekcionar. Između ostalih, i Pablo Picasso je svoja djela povjeravao Heinzu Berggruenu da ih proda, prenosi B92.

Uz sve to, ipak, on gradi i impresivno poslovno carstvo. Njegova posljednja investicija bila je ulaganje kompanije na čijem je čelu 1,4 milijarde dolara u lanac restorana Burger King.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: