Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Putnici su ga proglasili osmim svjetskim čudom: Impresivni plavi tornjevi na Ruti do kraja svijeta

Preuzmite sliku

Prije skoro deset godina čileanski Nacionalni park Torres del Paine proglašen je osmim svjetskim čudom u istraživanju koje je proveo VirtualTourist, u konkurenciji od 300 različitih destinacija.

Malo je reći da je ovo titula koja intrigira više nego „UNESCO-va baština“ ili čak i sam „nacionalni park“. Pa, po čemu je ovaj park takvo čudo?

Najprije, valja napomenuti kako je riječ o nacionalnom parku punom planina, ledenjaka, jezera i rijeka, a smješten je u južnoj čileanskoj regiji poznatoj pod imenom Patagonija.

 • Najpoznatiji i najprepoznatljiviji dio ovog parka je planinski lanac sastavljen od tri granitna tornja. Sama riječ paine označava plavu boju, a torres stubove. Promatrani izdaleka, ovi stubovi se samo nijansom razlikuju od plavetnila neba iznad i iza sebe, te vode ispred sebe.

  Tornjevi nose imena Torres d'Agostini, Torres Central i Torres Monzino, a uzdižu se i 2 500 metara iznad morske razine. Upravo to je možda i najljepši prizor koji je doveo do titule svjetskog čuda, no treba uzeti u obzir i činjenicu da se ovdje nalaze i neka od najljepših ledenjačkih jezera na svijetu. Upravo oni čine vodu podno tornjeva, a samo neki od njih su Grey Pehoe, Nordenskiold i Sarmiento.

 • Torres del Paine je najveći i najposjećeniji čileanski park, a ono što ga čini još privlačnijim je i činjenica da je to zadnji dio tzv. Rute do kraja svijeta.

  Takozvana staza W je planinarska staza koja obilazi najveće turističke atrakcije parka Torres del Paine, a dugačka je preko 60 kilometara. Ime je dobila po obliku slova W koje tvori promatrana iz zraka, a putem se nalaze planinarske kućice i mjesta na kojima je moguće kampovanje.

  Dobro je znati da, ako krenete u ovaj pohod, nećete u potpunosti biti prepušteni na milost i nemilost divljini, a opet ćete doživjeti ono najljepše od nje. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,