Četvrtak, 26. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Putnici odabrali ‘Aerodrom godine’

Aerodrom Istanbul osvojio je nagradu „Aerodrom godine“ po izboru čitatelja magazina International Airport Reviews (‘Readers’ Choice: Airport of the Year).

Ovo je jedna od kategorija u kojoj IAR bira aerodrom godine, pored kategorija kao što su Briga za okoliš, Održivi razvoj, Pristup za osobe sa smanjenom mobilnošću.

Čitatelji renomiranog časopisa glasali su za 10 različitih aerodroma širom svijeta, odlučujući se za onaj koji im je pružio najbolje iskustvo, uzimajući u obzir brojne faktore poput kašnjenja letova, povezanosti i čistoće.

Izvršni direktor istanbulskog aerodroma Kadri Samsunlu rekao je u videu objavljenom na IAR-ovoj web stranici da su počašćeni nagradom. Kazao je da je aerodrom pružao usluge punog kapaciteta od prvog dana i dodao da su oni „na samom početku dugog puta“.

 • Prema IAR-u, aerodrom u Istanbulu „dobio je izvanredan broj glasova“, ostavljajući iza sebe aerodrome poput London Heathrow, Dubai International i Vancouver.

  Urednica američkog časopisa Tara Nolan istakla je da novi aerodrom u Istanbulu služi “kao globalno čvorište između Azije, Afrike i Europe”.

  Prva faza džinovskog aerodroma u Istanbulu službeno je otvorena 29. oktobra 2018., na 95. godišnjicu osnivanja Turske Republike. Za godinu dana opslužili su oko 40,47 miliona putnika.

  Aerodrom može prihvatiti 90 miliona putnika godišnje u trenutnoj fazi razvoja, što, iako je velika brojka, nije ništa u porđenju s potencijalnim kapacitetom za opsluživanje 200 miliona nakon završetka svih faza.

 • Kada bude u potpunosti operativan, biće to najveći svjetski aerodrom po broju putnika. Očekuje se da će sve četiri faze izgradnje i proširenja aerodroma, uključujući šest pista, biti završene do 2028. godine.

  Zamišljeno je da ovaj aerodrom postane globalno avijacijsko središte koje će opsluživati više od 100 aviokompanija i letova na preko 300 destinacija širom svijeta. (Biznisinfo)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje