Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Putnici bili dio eksperimenta: Najduži let bez slijetanja, avion preletio 16.000 km

Australijska aviokompanija Quantas uspjela je  da realizuje najduži let bez slijetanja koji je trajao skoro 20 sati od New Yorka do Sydneya.

Kompanija je željela da provjeri dokle idu granice izdržljivosti putnika i da li su letovi koji traju skoro cijeli dan podnošljivi, a porobni let nazvan je “Project Sunrise”.

Avion je prešao ukupno 16.015 kilometara leta, a putnici su se vozili 19 sati i 16 minuta, kao što je i planirano.

“Ohrabrivali smo putnike da konzumiraju mnogo kafe za vrijeme leta”, kazao je Phil Capps iz osoblja Quantasa.

Australijska aviokompanija namjerava da pomjeri granice dugih letova, a najavljuju da će ovakvi letovi biti dostupni svima 2022. ili 2023. godine. Na ovom letu je ipak letjelo samo 50 osoba, a u tu cifru je ubrojana i posada, ali i istraživači koji su beležili sve što se dešava za vrijeme leta.

Quantas je u saradnji sa istraživačima htio da provjeri kako putnici reaguju na razne stvari, od potrebe za spavanjem, do jet laga. Osim toga, volonteri su na sebi imali opremu koja je pratila kako se njihovo tijelo ponaša i reaguje na promjene tokom leta.

Let je prošao bez problema i prema prvobitno zamišljenom planu. Ova kompanija planira da sprovede identično testiranje za mjesec dana, kada ce letjeti od Londona do Sidneya. (klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,