Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pucketava folija: Zašto nam toliko prija kada je puckamo?

Preuzmite sliku

Vjerujemo da su mnogi od vas vole kako pucketava folija prija pod prstima i da volite da se igrate sa njom. Vjerovatno ste se nekada zapitali zašto volimo pucketavu foliju?

Ako ne znate odogovor, a željeli biste da saznate mi smo tu da vam vam otkrijemo “tajnu” uz pomoć ovog teksta.

Proizvođač pucketave folije “Bubble Wrap”, koja se koristi za pakovanje lomljivih stvari, prije nekoliko godina objavio je da pravi novu verziju koja neće puckati.

Obožavatelji ove folije bili su razočarani, sve dok proizvođač nije objasnio da će se u novoj verziji vazduh seliti iz jednog mjehurića u drugi, i da će “igra pucketanja” zapravo trajati „zauvijek“.

Kaytlin Dilčon, profesorka psihologije na koledžu “Western New Englad”, objavila je studiju o uživanju u pucketanju ove folije još 90-ih godina.

Iako je to lagana tema za jedno naučno istraživanje, u svom radu Dillon joj daje težinu citirajući knjigu iz 70-ih o smirujućim moćima dodira.

“U antičkoj Grčkoj je bilo uobičajeno i još uvijek je u jednom dijelu Azije – ljudi nose sa sobom neki kamen glatke površine, ili ćilibar ili žad. Prijatan osjećaj dodirivanja glatkog kamena ima smirujući efekat. Brojanice kod religioznih hrišćana prave sličan efekat”, piše Dillon i dodaje da kada uposlimo ruke ručnim radom, poput veza, opuštamo se. Isto važi i za pucketavu foliju.”

 • Njeno istraživanje je pokazalo da su studenti koji su ispuckali dvije folije bili mnogo smireniji i budniji.

  Takođe, oni su imali lucidnije reakcije i bolje su donosili odluke.

  Pucketanje folije smanjuje stres

  Oslanjajujući se na teoriju Roberta E.  psihologa koji se bavio biološkim objašnjenjem raspoloženja,

  Dillon tvrdi da je paralisanost sasvim prirodna ljudska reakcija na stres. Kada nam preti realna opasnost, to pomaže jer imamo vremena da odlučimo šta ćemo uraditi – boriti se ili pobjeći.

  Slična stvar se dešava i kada smo nervozni ili pod stresom, pa su sitni, nervozni pokreti kao što su lupkanje prstima, mrdanje noge ili puckanje folije načini da mišićna napetost popusti, čime se smanjuje i nivo stresa.

  “To je kompulsivna stvar. Viđala sam sekretarice koje se svađaju zbog pucketave folije. Očigledno je adiktivna i svi je žele”, zaključila je Dillon. (zanimljivostidana.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje