Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Psiholog: Jedenje rukama može poboljšati okus vaše hrane

Preuzmite sliku

Jedenje prstima može poboljšati okus hrane, tvrdi psiholog.

Odbacivanje noževa, vilica i kašika za večeru također može poboljšati njezinu teksturu. Naime, on objašnjava da jedenje rukama pomaže da budemo svjesniji onoga što jedemo i poboljšava naše iskustvo objedovanja, piše Mirror, prenosi vecernji.hr .

“Mnoga najpopularnija hrana na svijetu jede se rukama, primjerice hamburgeri, pizze, tacosi, tortilje, wrapovi i krilca, pa zašto se tako ne bi jela i druga hrana? Vilice vam zapravo smetaju i odvajaju vas od vaših osjetila”,  rekao je psiholog i profesor na Oxfordu, Charles Spence.

Čini se da istraživanje podupire tvrdnje profesora Spencea. Naime, istraživanje platforme za rezervaciju restorana The Fork, pokazuje da bi jedan od četiri ispitanika pokušao odbaciti pribor za jelo i jesti samo rukama. Od 2500 ispitanih, 19 posto ljudi se osjećalo opuštenije kada jedu rukama, dok je 13 posto njih reklo da im je to lakše, a 10 posto njih da im je tako obrok bio ukusniji.

Također, mnoga istraživanja su dala objašnjenje zašto zapravo volimo jesti rukama, a odgovor je: zato što nam je hrana tada ukusnija. Mogućnost dodirivanja hrane potencira osjetilnu percepciju mozga. To znači da, čak i prije nego što hrana dođe do usta, samo dodirivanje hrane navodi mozak da misli da je hrana ukusnija i da pruža veću ugodu i zadovoljstvo nego što bi mislio da koristimo kašiku ili vilicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,