Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prvi ženski astronautski tim spreman za ‘svemirsku šetnju’

Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir ući će u historiju u petak kao učesnice prve potpuno ženske svemirske šetnje u koju će izaći s Međunarodne svemirske stanice (ISS) da zamijene neispravnu bateriju.

Izlazak je predviđen u 13:50 po srednjoevropskom vremenu i trebao bi potrajati nešto više od pet sati koliko će, procjenjuje se, biti dovoljno da završe posao, prenosi Hina

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u martu, ali je morala biti otkazana jer jedna od astronautkinja nije imala dobro svemirsko odijelo, pa je nju u toj zadaći morao zamijeniti kolega.

„Naša postignuća nadahnuće su studentima širom svijeta, pokazuju da vas težak rad može odvesti do velikih visina i svi studenti trebali bi se vidjeti u takvim postignućima“, rekla je glasnogovornica NASA-e u najavi ženske šetnje.

Izlazak dvije žene prenosit će se uživo na televiziji Američke svemirske agencije (NASA) i na njezinoj internetskoj stranici.

Rekordan boravak

Astrounautkinje Koch i Meir zamijenit će bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela kako bi ISS imao električne energije i kad nije izložen direktnoj Sunčevoj svjetlosti.

Koch bi trebala biti rekorderka po najdužem boravku u svemiru za žene jer je predviđen njen ostanak u orbiti do februara naredne godine.

Svemirske šetnje za nju su posebno važne, kazala je.

„Ono što sada radimo pokazuje sav rad koji su u prethodnim decenijama obavljale žene kako bi nas dovele do tačke gdje smo danas“, dodala je Meir.

Koch je već prošetala svemirom te će joj izlazak u petak biti četvrta šetnja, a njenoj kolegici Meir prva.

Sa ISS-a se od 1998. godine obavilo 200 svemirskih šetnja.

Leonov i Savickaja

Ženska šetnja u svemiru najavljena u martu morala je biti otkazana jer je svemirsko odijelo astronautkinje Ann McClain bilo preveliko te je njezin izlazak iz sigurnosnih razloga bio otkazan.

Ukupno je 14 žena do sada prošetalo svemirom, a prva je bila ruska astronautkinja Svetlana Savickaja u julu 1984. godine.

Prvi muškarac koji je to učinio bio je ruski astronaut Aleksej Leonov 1967. godine.

Glasnogovornica NASA-e navodi kako je sve veći broj žena astronautkinja.

„Godine 2013. pedeset posto kandidata za astronauta bile su žene, a od 11 članova kandidata u programu obuke u 2017. bilo je pet žena“, navodi se. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,