Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi radio u automobilu nastao je zbog seksa i romantike

Preuzmite sliku

Istorija autoindustrije skriva brojne tajne, a jedna je i nastanak autoradija. Bilo je to prije 90 godina, a najveće zasluge pripadaju tada mladim Williamu Learu i Elmeru Waveringu.

Godine 1929. mladi parovi su obožavali romantične vožnje mračnim neutabanim putevima, koje su nerijetko završavale nježnim zagrljajima pod zvjezdanim nebom. Često su tako i najbolji prijatelji William Lear i Elmer Vavering u prirodu odlazili sa svojim djevojkama, no činilo se kako im ipak nešto za tih druženja nedostaje.

Dosadio im je suhoparan zvuk agregata koji je za zimskih dana morao biti upaljen da bi u autu uvijek bilo donekle toplo. Jedne večeri jedna od djevojaka je rekla kako bi baš lijepo bilo slušati muziku, a to se jako svidjelo dvojici nerazdvojnih prijatelja.

Razmišljali su i zaključili da bi mogli probati ugraditi jedan takav uređaj u automobil.

Nedugo zatim krenuli su u projekt. Dug je put bio pred njima, jer iako na prvu ova priča zvuči jednostavno, prije 90 godina to nikako nije bila. Naruku im je išlo to što su bili među rijetkima koji su u svojim domovima imali radiouređaje pa im rukovanje njima nije bilo strano, piše autostart.24sata.hr.

Rješavali su probleme jedan po jedan i nakon što su plan uspješno implementirali i u automobil ugradili radioprijemnik, svoj su proizvod odlučili predstaviti na radijskom skupu u Čikagu, gdje su upoznali Paula Galvina, osnivača kompanije Motorola. Njemu se veoma svidio izum dvojice mladih ljudi pa im je ustupio mjesto u svojoj fabrici da bi što prije usavršili svoj proizvod. Sve nakon toga je dobro poznata istorija u kojoj je Paul Galvin svojim poslovnim zalaganjem i znanjem uspješno svijetu predstavio autoradio. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,