Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prvi put u 100 godina žena na dolarima

Preuzmite sliku

Prvi put u sto godina jedna će se žena naći na novčanici od 10 američkih dolara koja će biti puštena u promet 2020., objavile su vlasti u srijedu.

Identitet osobe koja će krasiti tu novu novčanicu otkrit će se “tijekom godine” nakon konsultacija s javnošću, izjavio je američki ministar financija Jacob Lew.

Ne najavljujući na koga će pasti konačan izbor, Lew je kazao da će se “morati raditi o ženi koja je djelovala na promicanju demokratije”.

Prethodna žena kojoj je ukazana čast da se nađe na zelenoj novčanici je Martha Washington, supruga prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona, krajem 19. stoljeća.

Nešto dalje u prošlosti, Indijanka Pocahontas čije su dogodovštine prikazane u Disneyjevu animiranom filmu, pojavila se na novčanicama od 20 dolara tijekom nekoliko godina sredinom 19. stoljeća, istaknulo je ministarstvo financija.

“Američka valuta sredstvo je na kojem naša nacija progovara o tome tko smo i za šta se zalažemo”, izjavio je Lew, dodajući da će nova novčanica biti puštena u promet povodom 100. obljetnice ženskog prava glasa u SAD-u. (hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,