Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prva crna Afrikanka osvojila Mount Everest – najviši svjetski vrh

Južnoafrička planinarka stigla je na vrh Mount Everesta u četvrtak, postajući prva crna Afrikanka koja je osvojila najvišu planinu na svijetu, objavili su organizatori ekspedicije i vlada Južne Afrike.

Saray N’kusi Khumalo, 47-godišnji izvršna direktorica za e-trgovinu, nakon tri neuspješna pokušaja, koji su bila uvjetovana lošim vremenom i potresom 2015. godine, popela se na 8.850 metara nadmorske visine.

– Svojim rođenjem u Zambiji, ruandskoj krvnoj lozi i sada južnoafričkoj, ova “sestra Afrike” postigla je svoj cilj da postane prva crna Afrikanka na vrhu Mount Everesta – napisao je na Facebooku njen organizator ekspedicije.

Mira Acharya, dužnosnica Nepalskog odjela za turizam, potvrdila je uspon Khumalo.

– Čestitke Sarayu Khumalo što je prva crna afrička žena dosegla vrh svijeta osvajajući Mount Everest – objavila je vlada Južne Afrike na Twitteru.

Khumalo, koja je osvojila vrhove na planinama Kilimandžaro u Tanzaniji, Aconcagua u Argentini i planinu Elbrus u Rusiji, koristi svoje ekspedicije za prikupljanje sredstava za obrazovanje djece i knjižnice u Africi.

Također, posvećuje svoje zadatke ženama i djevojkama, kćerima afričkog tla koje se usude sanjati-

Nepal ima osam od 14 najviših planina na svijetu. Sezona penjanja završava u ovog mjeseca, a stotine penjača trenutno su na Everestu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,