Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Promjene u tijelu koje se dogode kad izbacite mliječne proizvode

Preuzmite sliku

Mliječni proizvodi bogat su izvor važnih hranjivih tvari, ali sve više ljudi razvija intoleranciju na laktozu.

Ljudi koji imaju intoleranciju na laktozu ne proizvode dovoljno enzima laktaze odgovornog za razgradnju laktoze (šećera u mlijeku) u glukozu i galaktozu. To znači da laktoza direktno odlazi u crijeva prije nego što je tijelo procesuira ili apsorbira, što može izazvati simptome poput nadutosti, grčeva, proljeva i plinova, piše zadovoljna.hr.

Većina ljudi alergičnih na laktozu ima primarnu intoleranciju na laktozu što znači da su u ranijem životu, mogli probaviti laktozu, ali kasnije su se javile probavne smetnje nakon konzumacije mliječnih proizvoda.

Uz laktozu, veliki broj ljudi može biti osjetljiv i na protein mlijeka kazein te bi svako ko ima alergiju na laktozu trebao provjeriti postoji li alergija i na gluten.

U slučaju alergije ili intolerancije na laktozu ili kazein, potrebno je izbaciti strogo sve mliječne proizvode. Kazein kao protein mlijeka prema nekim istraživanjima utječe i na pogoršanje bolesti kao što su ADHD te shizofrenija i druge psihičke bolesti, napominje nutricionistkinja Alma Bunić

Ukoliko postoji intolerancija na laktozu ili alergija na mliječne proizvode, najbolje je prestati konzumirati te proizvode. Tada se mogu očekivati pozitivne promjene koje će poboljšati kvalitetu života i učiniti da se osjećate bolje:

Neće vas više mučiti bol u stomaku, nadutost i plinovi

Kada tijelo ne može probaviti laktozu, u crijevima se stvaraju kiseline i plinovi što može uzrokovati bol u stomaku, nadutost i plinove. Kad prestanete konzumirati mliječne proizvode, možete očekivati da će ovi problemi nestati.

Mogli biste izgubiti nekoliko kilograma

Laktoza je šećer, a šećer pridonosi debljanju. Kada izbacite mliječne proizvode iz prehrane najveća promjena koju ćete vidjeti je puno manja konzumacija šećera što je jedan od prvih koraka koji pridonosi gubitku kilograma.

Normalizirat će vam se probava

Kad organizam ne može probaviti mliječne proizvode, događa se to da vam se poremeti i probava. Izbjegavanjem mliječnih proizvoda, stolica će postati normalna.

Crijeva će vam biti zdravija

Kod ljudi koji ne toleriraju mliječne proizvode, mlijeko, sir i drugi mliječni proizvodi s aditivima mogu izazvati upale i nepravilnosti u crijevnim bakterijama. Ti umjetni sastojci mogu izazvati različite osjetljivosti kao i pretjerani rast gljivica i pojavu upalnih procesa u gastrointestinalnom traktu što može uzrokovati umor, iritaciju želuca i mučninu. Izbacivanje mliječnih proizvoda može pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva i obnovi zdravih bakterija.

Proljepšat će vam se koža

Naša tijela izbacuju otpad i toksine na tri načina: mokrenjem, kroz stolicu i kroz pore. Osjetljivost na mliječne proizvode tako se može manifestirati i na koži u obliku mitesera, akni, osipa, pa čak i ekcema.

U tijelu će biti manje upala

Upale u tijelu ozbiljan su problem te mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, poput nepravilnog rada štitne žlijezde ili boli u zglobovima. Eliminiranje mliječnih proizvoda može smanjiti pojavu upala kod ljudi koji su alergični na njih. Naravno, ako ste zabrinuti zbog mogućih upala, a nemate intoleranciju na laktozu, postoje drugi načini kako ih možete smanjiti.

Dodavanje ribe i suplemenata u obliku ribljeg ulja u prehranu, ili konzumiranje više hrane bogate omega-3 masnim kiselinama poput avokada, oraha i ulja, može pomoći u smanjivanju upala. Uz prehranu bogatu antioksidantima, vježbanje i meditacija također mogu smanjiti upale uzrokovane stresom. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje