Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Proglašen najveći lažov u BiH, političarima nije bilo dozvoljeno učešće

Preuzmite sliku

Iako ovo takmičenje nema nekih pravila i ograničenja, ipak postoji izuzetak i odnosi se na političare.

Njima sudjelovanje nije dopušteno jer se oni u ovom umijeću smatraju profesionalcima. Dobrog humora i smijeha sinoć nije nedostajalo na Blidinju u Hajdučkim vrletima. Devetnaesti put i pod istim imenom “Dobro slaži i ostani živ”, održano je ovo jedinstveno takmičenje u laganju.

Titulu najboljeg lažljivca ponio je Marinko Šarić iz Širokog Brijega. On je u svom nastupu pričao o puranima, opancima i drugim događajima karakterističnim za nekadašnju Hercegovinu.

“Svaki put kada nastupam to su neke anegdote i priče iz starijih dana. Čuo sam od starijih ljudi dosta tih priča pa ja to malo preuredim”, kaže Marinko Šarić, prenosi BHRT.

“Dobar lažov mora imati da nema treme, a rijetki su takvi. Da zna pričati, nije toliko bitna priča koliko da zna pričati. Sve ove priče što su pričane većim dijelom su istinite premda kada se pričaju niko ne bi shvatio da je istina, a ono u stvari jesu istina”, kaže Slobodan Odak, predsjednik “Vijeća lažova”.

Sve je počelo slučajno, 2002. godine.

“Počelo je za stolom, da budem iskren. Moj otac je počeo ovo takmičenje. U biti oni su sa svojim društvom pričali neke priče kojima su se smijali i onda su to odlučili predočiti u jedno ovakvo takmičenje”, kaže Marija Vukoja Lastvić, domaćica događaja.

Ovaj događaj je svakako jedinstven za Bosnu i Hercegovinu kao i za susjedne zemlje a najpoznatije svjetsko takmičenje u laganju održava se u sjeverozapadnoj Engleskoj, u jednoj gostionici u Kambriji, gdje je i sve ovo počelo krajem 19. stoljeća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje