Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Profesor studentima dao zadatak kakav vjerovatno još niste imali priliku vidjeti

Preuzmite sliku

Svjedočili smo raznim teškim i “teškim” školskim zadacima, ali ovakvo nešto još nismo imali priliku vidjeti. Autor zadatka o kojem se trenutno raspravlja, bolje rečeno, kojem se trenutno čude korisnici na društvenim mrežama, je profesor Dylan Selterman sa sveučilišta Maryland.

 • profesor-zadatak
 • On je studentima ponudio opciju da zarade dodatne bodove na ispitu iz socijalne psihologije, ali ono što ih je dočekalo u zadatku sigurno nisu očekivali.

  A zadatak glasi ovako:

  “Izaberi koliko dodatnih bodova želiš: dva ili 6. Ali, postoji kvaka: ako više od 10 posto razreda izabere 6 bodova, nitko neće dobiti nijedan dodatni bod. Odgovori će biti poznati samo meni, ne i ostatku razreda”.

  Zadatak je, naravno, završio na Twitteru, gdje ga je objavio jedan od studenata, uz pitanje: “Kakav to profesor radi ovo?”. Nije trebalo dugo da se na Twitteru razvije žestoka rasprava o moralu, solidarnosti i sličnom, a oglasio se uskoro i sam profesor, koji je za ABC News rekao da i inače ima običaj postavljati studentima zadatke vezane za “tragedije zajednice” kojima testira to hoće li se, odnosno u kojoj mjeri, pojedinac ponašati u skladu sa svojim vlastitim interesima na račun interesa grupe i zajedničkih resursa.

  “Želim im na praktičnom primjeru pokazati kako njihovi potezu utječu na ostale”, kaže profesor. A na pitanje studenta koji je objavio zadatak na Twitteru, Selterman je odgovorio: “Ja sam taj profesor. Drago mi je da ste uživali”. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,