Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prizori iz mašte: Hrpa brežuljaka usred otoka za koje niko ne zna kako su nastali ni koliko ih ima

Preuzmite sliku

Smješteni na sredini otoka Bohol na Filipinima, The Chocolate Hills u određeno vrijeme godine zaista daju naslutiti da su sastavljene upravo od čokolade. Naravno, mislimo izgledom.

Njihov tačan broj se ne zna, no predviđanja kažu da ih je u rasponu od 1268 do 1776. Najviša dosežu visinu od 120 metara, a većina ih je visine od 30 do 50 metara. Protežu se na površini od 50 kilometara kvadratnih sredinom otoka i postale su prava senzacija.

  • The Chocolate Hills, odnosno čokoladne planine ili brda izvanredan su krajolik koji krasi otok Bohol koji je dio skupine otoka Visayas na jugu Filipina. Prava je misterija kako su nastale, a o nastanku postoje i dvije legende u čijim su glavnim ulogama divovi.

  • Prva legenda govori o borbi divova koji su se nakon duge borbe bacanjem zemlje i kamenja jedan na drugog umorili, a rezultat u prirodi bile su upravo nastale formacije.

    U drugoj pak legendi glavnu ulogu ima mladi div Arogo koji je bio zaljubljen u ženu koja je umrla. Zbog svoje tuge div je počeo plakati, a njegove ogromne suze pretvorile su se u čokoladna brda. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , , ,