Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prisutne decenijama unazad: Ovo su najprodavanije igračke u historiji

Preuzmite sliku

Popularnost dječjih igračaka je slična mnogim drugim komercijalnim industrijama i mijenja se iz godine u godinu, tako da oni u vrhu liste najprodavanijih dođu i prođu.

Sve to zavisi od svjetskih trendova i inovativnosti pojedinih lokalnih proizvođača, a i od djece koja zapravo i biraju šta im se sviđa. U moru tih zaboravljenih igračaka ima i onih koje prevazilaze te okvire i postaju globalno popularne i prisutne decenijama unazad. Možda nisu baš oduševile djecu iz svih zemalja svijeta, ali sva je vjerovatnoća da su čuli za njih i da su mnogi roditelji kao mali birali baš njih. Ovo su najprodavanije igračke u historiji.

Barbika

Barbi lutka je jedna od najdugovječnijih i najprodavanijih igračaka, sa više od milijardu prodatih komada i na stotine varijanti. Ona je dio popularne kulture već pola vijeka i kao takva je pronašla put i u svijet animacije, video igara i drugih proizvoda. Same lutke se i dalje proizvode i prodaju u velikim ciframa širom svijeta.

 • Jo-jo

  Vrlo jednostavno, a ujedno i vrlo zabavno i prosto zarazno, igranje jo-joom je nešto čemu teško odolijevaju djeca, pa i odrasli. Nemoguće je procijeniti koliko primjera je proizvedeno i prodato, s obzirom na to da je jo-jo u ovakvom ili onakvom obliku prisutan već skoro 2.500 godina. Moderna komercijalizacija desila se 1928. godine u Kaliforniji, kada je otvorena fabrika posvećena pravljenju isključivo ove igračke.

  Akcione figurice

  Originalne verzije su bile skuplje od kopija, ali su zato kopije bile dostupne na mnogim pijacama i tezgama širom svijeta. Oni su otvorili vrata za prodaju mnogih drugih akcionih figurica, poput Transformersa, Hi-mana i drugih…

  Autići

  I ovdje postoji bezbroj varijacija na temu, gde su najpoznatiji oni proizvođača Hot Wheels, sa više od 4 milijarde prodatih primjeraka. Autići su popularni širom svijeta među dječacima, bez obzira na njihovu boju kože i sredinu u kojoj žive, tako da se i mnogi očevi sjećaju svojih najdražih četvorotočkaša iz djetinjstva. Ne zaboravimo ni Bburago automobilčiće manjih i većih dimenzija, koji su u i danas veoma popularni kod nas.

 • Hulahop

  Jednostavni obruči napravili su bum svojom pojavom krajem pedesetih godina prošlog vijeka i u prvom mahu prodati su u više od 100 miliona primjeraka. Prodaja je kasnije opala, ali se proizvod zadržao do danas i poznat je u raznim krajevima svijeta. Njegova genijalnost leži u jednostavnosti, pa iako nisu sve djevojčice opčinjene njime, i dalje postoji relativno stabilna prodaja na svjetskom nivou.

  LEGO kockice

  Danske kockice također su nešto univerzalno, za šta znaju sva djeca, njihovi roditelji, pa i bake i deke. Tu su setovi sa ogromnim brojem kockica od kojih možete praviti nešto proizvoljno, licencirani proizvodi iz mnogih franšiza, automobili, roboti, manje-više šta god vam padne na pamet – već postoji u LEGO varijanti. Procjenjuje se da je kompanija proizvela više od 320 milijardi kockica, a zanimljivo je da su oni ujedno i najveći svjetski proizvođač automobilskih guma, sve za potrebe raznih setova i kolekcija.

 • Rubikova kocka

  Možda i nije igračka u najstrožem smislu te riječi, ali jeste nešto što privlači pažnju djece i odraslih širom svijeta. Izum Mađara Rubika ne služi samo za prostu razonodu, već je u pitanju vježbanje moždanih vijuga sa ciljem savladavanja zagonetke i, često, izazivanje bijesa i odustajanje od tog cilja. Svakako je dobro za ljude raznog uzrasta kao izazov, ili makar simpatičan detalj na polici. (Citymagazine)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,