Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prirodna ljepota: Znate li kako nastaje duga?

Preuzmite sliku

Duga spada u najljepše pojave u prirodi i čovjek se dugo pitao šta je duga. 

Duga je optička i meteorološka pojava višebojnog luka na nebu koji nastaje kada sunčeva svjetlost obasjava sitne kapljice vode u atmosferi.

Boje u dugi čine kontinuirani spektar sa crvenom na vanjskoj i ljubičastoj na unutarnjoj strani luka, ali se tradicionalno obično navode kao crvena, narančasta, žuta, zelena, plava i ljubičasta. Čak je i Aristotel, stari grčki filozof, pokušao objasniti pojavu duge. Sunčeva svjetlost ili obična bijela svjetlost, zapravo je mješavina svih boja.

Sigurno ste vidjeli šta se događa kad svjetlost padne na kosi brid zrcala ili na mjehurić sapunice. Bijela svjetlost se prelama u različitim bojama. Predmet što na taj način može prelamati svjetlost zove se optička prizma. Boje što se tada javljaju stvaraju jednu prugastu vrpcu, i svaka boja postupno prelazi u iduću. Ta se vrpca zove spektar.

  • duga-lidija
  • Duga je jedan veliki spektar ili vrpca boja. Stvara se prelamanjem sunčeve svjetlosti kroz kišne kapi. Kišne kapi djeluju kao prizme. Duga se vidi samo za vrijeme kiše, kad istodobno pada kiša i sije sunce. Ako se tada nalazite u sredini, pa je iza vas sunce, a ispred vas pada kiša, tada vidite dugu! Preko ramena vam sunce sije i obasjava kišne kapi, koje prelamaju svjetlost i pretvaraju je u spektar ili vrpcu boja. Sunce, vaše oči i središte luka duge moraju stajati u pravoj liniji!

    Kada je sunce suviše visoko, ta prava linija se ne može postići. Zato se duga vidi samo rano ujutro ili kasno popodne. Jutarnja duga znači da sunce sija na zapadu, a kiša pada na istoku. Praznovjerni ljudi su nekad vjerovali da je duga loš znak. Mislili su da se ljudske duše dugom penju na nebo i da će, kad se pojavi, duga, neko umrijeti. (e-kako.geek.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,