Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pripazite na oštećenja: Kad je najbolje baciti teflonsku tavu?

Preuzmite sliku

Teflon je uvriježeni naziv za politetrafluoroetilen, jedan od najizdržljivijih plastičnih materijala koji je otporan na visoke i niske temperature kao i na koroziju, a posebnim ga čini i niski koeficijent trenja –  tj. glatkoća i skliskost.

Zbog tih svojstava teflon se koristi u mnogim industrijama, a manje više svima je poznata njegova upotreba u kulinarstvu gdje se koristi za oblaganje takozvanog neprianjajućeg posuđa.

Uz sve te prednosti, teflon ima i neke mane, a jedna od njih je da je podložan oštećenjima, pogotovo u dodiru s metalnim i oštrim viljuškama.

Osim toga, pri visokim temperaturama on počinje otpuštati pare koje su posebno opasne za kućne ljubimce, a da bi se to spriječilo teflonsko se posuđe ne bi smjelo zagrijavati na temperaturi većoj od 260°C.

 • Zbog svega toga, teflonske bi tave trebali zamijeniti čim primijetite neka oštećenja, a evo na šta treba posebno paziti:

  1. Iskrivljenje na tavi

  Promjena oblika sama po sebi nije opasna, ali kad površina tave postane iskrivljena i nejednaka ni hrana se neće ravnomjerno obrađivati. Da budete potpuno sigurni da vam se svaki dio namirnice obrađuje na istoj temperaturi, i da je sigurno za jelo, razmislite o kupnji nove teflonske tave ako se stara na nekim mjestima iskrivila.

  2. Tamnija boja tave

  Nije ni svaka promjena boje opasna, a tava boju može promijeniti i jer se na njoj kroz vrijeme nakupe ostaci hrane koji ne odu u pranju. Ako je tava posvijetlila, slobodno je možete i dalje koristiti, no ako je potamnjela vjerovatno joj se oštetio premaz i vrijeme je za novu.

  3. Ogrebotine

  Teflonsko posuđe napravljeno prije 2013. godine sadržavalo je hemijski spoj naziva perfluorooktanska kiselina (PFOA), a nakon što su je naučnici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski su se proizvodi počeli raditi bez nje. Ogrebotine na tavi mogu značiti da se njena neprianjajuća površina ‘pomaknula’ i da sad slobodne kemikalije ‘padaju’ po hrani.

 • Teflonske tave nisu vječne

  Stručnjaci savjetuju da se teflon zamijeni svakih pet godina, ali i prije ako se počne kriviti, tamniti ili se izgrebe, piše Reader's Digest.

  Kako im produljiti vijek?
  Kod pečenja i kuhanja u teflonu dobro je izbjegavati metalni pribor. Preporučuje se pribor od silikona ili mekog drveta koji ga neće izgrebati. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,