Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Princ Harry neće nositi vojnu uniformu na kraljičinoj sahrani, a evo i zašto

Preuzmite sliku

Princ Harry neće smjeti nositi uniformu na sprovodu kraljice Elizabete.

Harry će morati biti u civilu iako će primjerice princu Andrewu, koji također nije zaposlen kao član kraljevske porodice, biti dopušteno da vojnu odoru odjene za bdjenje.

Glasnogovornik kraljevske porodice objasnio je britanskim medijima da će princu Andrewu uniforma biti dopuštena kao “znak poštovanja” prema njegovoj majci.

Što se tiče princa Harryja, on će nositi dnevno odijelo. “Desetljeće koje je proveo u vojnoj službi ne određuje njegova uniforma. Molimo vas da fokus ostane na životu i ostavštini Njenog Veličanstva Elizabete II.“, rekao je glasnogovornik.

U Afganistanu bio pilot helikoptera

Harry je proveo 10 godina u britanskoj vojsci, a u Afganistanu je bio u dva navrata. Sudjelovao je u borbama kao topnik i pilot helikoptera, a priznao je i da je ubijao neprijateljske vojnike. Iz vojske se povukao 2015. godine s činom kapetana. Međutim, pravo na nošenje uniforme u posebnim prigodama mu je oduzeto kad je 2020. odstupio s mjesta zaposlenog člana kraljevske porodice.

Harry je prvi član kraljevske porodice nakon princa Andrewa koji je sudjelovao u borbama. Andrew je također bio pilot helikoptera te instruktor drugim pilotima u Falklandskom ratu 1982. godine. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,