Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Primjer za cijeli svijet: Japanski gradić postaje naselje bez smeća

Preuzmite sliku

Gradić Kamikatsu u Japanu namjerava da do kraja godine postane naselje bez smeća. Stanovnici tog gradića, njih 1.529, 2003. godine su se uključili u projekt smanjenja otpada.

Tako je u prvoj fazi količina otpada smanjena na oko 500 tona, da bi 2016. smanjena na 300 tona.

U Kamikatsuu nema službe koja skuplja otpad, već ga mještani odnose na odlagalište. Na odlagalištu se otpad razvrstava u 45 kategorija, a odvoze ga firme koje se bave reciklažom, piše National Geographic.

Na odlagalištu tokom sedmice rade dvije osobe koje pomažu u razvrstavanju otpada. Glavne kategorije u koje se razvrstava otpad, između ostalih su, metalni i papirni otpad, platno, plastika, staklo, zapaljivi materijal, kabasti predmeti….

Takođe, mještani dio otpada koriste i za dobijanje organskog đubriva, a veoma je rasprostranjena upotreba aparata za reciklažu.

Nadležni organi vlasti snose 80 posto troškova prilikom kupovine ovih aparata.

Oko 80 posto mještana pridržava se sistema i otpad nosi na odlagalište, dok oko 20 posto otpad zakopava na svojim imanjima ili pali, skladno mogućnostima.

Osim toga, oformljen je i sistem za polovne proizvode, koji se odlažu na jednom mjestu i mogu ih uzeti oni kojima su potrebni.

Sistem je oformljen u cilju smanjenja otpada u naselju, ali i troškova.

Vlasti su zadovoljne ovim projektim, a smatraju da bi se sistem mogao primjeniti i u drugim sredinama.

Ljudi koji se bave prikupljanjem otpada dodaju da većina mještana zna pravilno da razvrsta otpad, a mnogi to čine kod kuće, zbog čega im je posao značajno olakšan. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,