Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Priča hrabrog Unala kojeg su za vrijeme puča u Istanbulu pregazila dva tenka (VIDEO)

Pokušaj vojnog udara koji su u petak navečer u Turskoj izveli pripadnici vojske odani terorističkoj organizaciji Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) ugušio je turski narod izlaskom na ulice i trgove, a među hiljadama hrabrih Turaka tu noć je na ulice izašao i Sabri Unal (34) koji je hrabro legao na ulicu u istanbulskom kvartu Altunizade i zadobio teže povrede nakon što su preko njega prešla dva tenka, javlja Anadolu Agency (AA). 

 • prica-hrabrog-unala-kojeg-su-za-vrijeme-puca-u-istanbulu-pregazila-dva-tenka-video001-20160720
 • U razgovoru sa novinarom AA, Unal je kazao kako je prvu vijest o tome da su vojnici tenkovima blokirali most na Bosforu saznao putem interneta, a potom pratio obraćanje turskog premijera Binalija Yildirima koji je saopćio da je u toku ilegalna akcija jednog dijela vojske.

  Ističući kako je u tom trenutnu sa dva brata odlučio da izađe na ulice i suprotstavi se puču, Unal je kazao kako je poslije saznao da je vojska objavila upozorenje građanima da ne izlaze na ulice, što mu je bio dodatni pokazatelj da se radi o napadu na državu.

  “Hvala Bogu svi građani su adekvatno reagirali. Moja priča je priča samo jednog pojedinca i ne bi imao priliku ni da je pričam da nismo svi zajedno ustali protiv pučista“, kazao je Unal.

  Kod istanbulskog Kartal mosta Unal je prišao grupi vojnika da ih pita o čemu se radi, a komandant te grupe ga je grubo tjerao da ide kuće, na šta je Unal reagirao i bacio sprej u oči tog komandanta i bez reakcije prisutnih vojnika nastavio put ka kvartu Altunizade.

  Prisjećajući se kako je na putu čuo i poruke predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i shvatio da je sve više ljudi na ulicama, Unal je kazao kako je vidio tenkove kako pucaju i idu prema masi u kojoj se nalazio.

  “Bacio sam tri kamena na tenkove i rukama im signalizirao da stanu. Oni nisu stajali, a ja sam mogao ili bježati ili leći na cestu. Tenkovi su ubrzali kretanje i ja sam legao i prvi tenk je prešao iznad mene i nije me povrijedio jer sam ostao tačno u praznini između gusjenica. Pokušao sam ustati, ali drugi tenk je već išao na mene. Pregazio mi je ruku i teško me povrijedio. Sve se desilo za 30 sekundi. Nisam ni slutio kuda to sve vodi, ali sam iz kuće krenuo s nadom u Boga i uvjerenjem da je to ispravan čin koji činim za svoju domovinu i narod“, kazao je Unal.

 • prica-hrabrog-unala-kojeg-su-za-vrijeme-puca-u-istanbulu-pregazila-dva-tenka-video003-20160720
 • Istučući kako je uz pomoć sugrađana pobjegao do bolnice, Unal je kazao da su u bolnici odbili da ga prime i ukažu mu pomoć.

  “Meni i momku koji me je dovezao do bolnice su tamo prijetili oružjem. Volio bih da nađem momka sa kojim sam išao tamo i da zajedno obznanimo kako bi i ta bolnica bila kažnjena za to zlodjelo. Bio sam u velikom šoku i ne sjećam se tačno u kojoj bolnici sam bio i volio bih da mi se javio onaj mladić koji mi je pomogao“, kazao je Unal.

  Unal je kazao da je poslije prebačen u bolnicu Haydarpasa Numune u kojoj mu je ukazana pomoć i podvrgnut je operativnom zahvatu. Dodao je kako je puč već bio spriječen kada se probudio nakon operacije.

  “Hvala Bogu pučisti su poraženi i većina je uhapšena ili pobjegla van zemlje. Nadamo se da će svi biti vraćeni i procesuirani svi pripadnici tzv. paralelne države. Pokazalo se da je Fetillah Gulen namjeravao da vojnim udarom svrgne vlast i u zemlju dođe kao lider poslat s neba“, zaključio je Unal. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,