Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preslatko: Studenti ispitni stres smanjuju igrom i šetnjom sa psima

Preuzmite sliku

‘Sezona’ ispitnih rokova stresna je za sve studente, a kako doskočiti tom problemu pitaju se mnogi studenti. No, jedan univerzitet ima rješenje – studenti će šetati pse iz azila i igrati se s njima.

Britanski Univerzitet of East Anglia u Norwichu dobilo je 12 hiljada funti kako bi pomogli studentima u poboljšanju mentalnog zdravlja. Dio novca namijenjen je za terapiju sa psima jer je naučno dokazano da psi smanjuju stres kod ljudi te pomažu u borbi s mentalnim bolestima, piše mojfaks.com.

U cijelu priču uključen je azil iz kojeg će studenti i drugi članovi akademske zajednice moći “posuditi” psa, šetati s njime i igrati se. Direktor sportskih i komercijalnih usluga, Phil Steele, rekao je za Telegraph da puno studenata živi daleko od svog doma, obitelji i kućnih ljubimaca tako da će im kontakt sa psima biti opuštajući i tako će smanjiti stres. I to osobno prije ispita.

Osim šetnje sa psićima, Univerzitet nudi i drugu pomoć za studente u vidu savjetovanja, radionica, terapija i slično. No, ono što najviše veseli studente je ipak igranje s čovjekovim najboljim prijateljem – psom!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,