Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Premještanje Mona Lise iz Louvrea koštalo bi 35 miliona eura

Preuzmite sliku

Pozajmljivanje čuvene Mona Lise Leonarda da Vincija nekom muzeju tokom tri mjeseca koštalo bi između 30 i 35 miliona eura, saopštio je pariski muzej Louvre, prenose francuski mediji.

“Premještanje slike u drugi muzej na izložbu što podrazumijeva obezbjeđenje, skidanje i premještanje zaštitnog stakla, troškove specijalnog prevoza, ambalažu i novčani gubitak za Louvre u periodu kad slika nije u tom muzeju, koštalo bi između 30 i 35 miliona eura”, navela je uprava muzeja.

Takođe, navode da bi oprema za premiještanje remek djela koštala izuzetno skupo, navodeći kao primjer troškove od tri miliona eura samo za ambalažu i dva miliona eura za specijalni prevoz.

List Parizjen je dodao da bi Louvre imao gubitak od oko 13 miliona eura bez čuvene slike na izložbi.

Stručnjaci su ranije ocijenili da bi premještanje slike, kako je to predložila francuska ministarka kulture Fransoaz Nisen, suviše opasno za to remek djelo slikarstva staro 400 godina jer je previše krhko i osjetljivo.

Ministarka kulture je početkom marta rekla da “ozbiljno razmatra” mogućnost da ikona Louvrea naslikana početkom 16. vijeka bude pozajmljena drugim institucijama za izložbe navodeći da se zalaže protiv “kulturne segregacije”.

Mona Lisa ili Gioconda od 2005. godine predstavljena je u Louvreu iza debelog neprobojnog stakla kao zaštita od bliceva fotoaparata. Prostorija u kojoj se nalazi slika ima kontrolisanu temperaturu i vlažnost.

Uprava pariskog muzeja je u nekoliko navrata navela da bi eventualno premiještanje Mona Lise moglo nepovratno da ošteti to djelo, izrađeno uljanom tehnikom na ploči od drveta topola. Vremenom se ploča iskrivila i ima pukotinu koja skoro stiže do lica Gioconde.

Louvre je ranije naveo da je Gioconda jedna od slika koja više ne može da bude premještena čak ni unutar muzeja. Slika neće čak moći da bude izložena, odnosno premještena u drugu prostoriju za veliku retrospektivu koju će muzej da organizuje 2019. za obilježavanje 500 godina od smrti renesansnog majstora Da Vincija (1452-1519). (b92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,