Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prekrasno “smetljište” zbog kojeg turisti dolaze na ovaj otok

Preuzmite sliku

Smetljište posljednjih godina postaje sve popularnije, a otočani organizuju i posebne ture za posjetitelje…

Najljepše smetljište na svijetu nalazi se na otoku Anegada. Planina od ostataka školjaka visoka 3,6 metara jedna je od najvećih atrakcija Djevičanskih otoka, a nastajala je stoljećima, prenosi punkufer.hr.

Pretpostavlja se da je stara oko 800 godina i služi kao podsjetnik na ribare koji su nekoć lovili u tirkiznim karipskim vodama. Nagađa se da ribari nisu htjeli raštrkati ljušture po morskom dnu kako ih žive školjke ne bi izbjegavale i time smanjili šanse za dobar ulov.

  • U svakom slučaju, školjaka u Anegadi i dalje ima dovoljno, bez obzira na to što se na okolnim otocima njihova količina smanjuje. Školjke su nezaobilazan specijalitet na otočnim restoranima i nalaze se na gotovo svakom jelovniku.

    Zbog punog okusa i sočnog mesa pariraju jastogu, a pripremaju se na brojne načine. Omiljene su i pržene, poslužene s jednostavnim umacima na bazi kečapa ili majoneze.

  • Najljepše smetljište na svijetu do prije deset godina bilo je gotovo nepoznato, no danas turisti mogu krenuti na jednu od tura i razgledati brdo od školjki. Smetljištu ne smetaju niti jaki vjetrovi, preživjelo je čak i uragan Irmu koji je projurio brzinom od 285 kilometara na sat.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,