Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prekrasno jezero puno “brašna” u koje niko ne želi gledati kad padne mrak

Preuzmite sliku

Recept za Tekapo, jedno od najljepših jezera na svijetu uključuje vodu i kamenu prašinu koju su oblikovali ledenjaci.

Ta su se dva sastojka miješala milionima godina i zatim ostavila da miruju dok ljudi ne nasele Južni otok Novog Zelanda.

To idilično mjesto u podnožju planine John krasi boja kakva se ne može vidjeti na puno drugih mjesta na Zemlji. Tirkizno plava nijansa rezultat je okolnih ledenjaka koji su svojim djelovanjem stvorili “kameno brašno”.

  • Komadići stijena, koji se smrznu u ledenjaku, djeluju kao sitan pijesak u brusnom papiru. Kako se ledenjak kreće, mali komadi stijena u ledu, bruse i usitnjavanju stijenu na podlozi, stvarajući sićušno kameno brašno.

    Kada je količina kamenog brašna vrlo velika, voda koja se topi bude sive boje. Upravo je ono “glavni krivac” za nestvarnu ljepotu jezera, koje u kombinaciji s vrhovima pod snijegom i divljim biljem čini razglednicu za pamćenje.

  • Jezero Tekapo noću gotovo da niko i ne gleda jer su svi pogledi upereni u nebo. Budući da je ondje svjetlosno onečišćenje minimalno, Međunarodno udruženje za tamno nebo (International Dark-Sky Association) proglasila ga je jednim najboljih mjesta na svijetu za promaranje zvijezda.

  • Radi promocije svjesnosti o problemima udruga je izradila program “Međunarodna mjesta tamnog neba” kako bi se zaštitile lokacije iznimna noćnog izgleda za buduće generacije, a upravo je Tekapo jedno od mjesta koje treba sačuvati.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,