Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prekrasni ukrajinski “Tunel ljubavi” služio kao kamuflaža u Hladnom ratu (FOTO)

Svake godine još uvijek funkcionalan tunel i pruga privlače sve više turista, a u doba Hladnog rata on je bio dobra kamuflaža za obližnju vojnu bazu

U stoljećima starom ukrajinskom gradu Klevanu željeznička pruga siječe svoj put kroz prekrasnu šumu, formirajući izgled izvanzemaljskog tunela, kojeg su lokalci vrlo prikladno nazvali “Tunel ljubavi”.

Tunel koji kao da je ispao iz bajke svake godine privlači sve veći broj turista koji bi po njemu rado prošetali, a sve popularnije postaje i zaručničko ili svadbeno fotografiranje na toj lokaciji, pa je Instragram preplavljen fotografijama od tamo.

Ljubavnička trasa svoje porijeklo vuče iz razdoblja Hladnog rata, što je otkrio novinar i fotograf radio Free Europe, Amos Chapple.

On je u razgovoru s lokalcima naučio ponešto o istoriji tunela, prvenstveno o tome kako je napravljen da bi se prikrila obližnja vojna baza.

Tunel se proteže kroz gustu šumu oko 6,5 kilometara. Pruga je konstruisana na kraju 19. stoljeća kako bi osigurala opskrbu tvornice drvne industrije na drugom kraju staze.

Svakog dana vozač voza i danas prevozi teret slavnom rutom, što nenamjerno pomaže u održavanju oblika tunela, koji bi u suprotnom potpuno zarastao.

Stvari postaju zanimljive kod misterioznog račvanja pruge, lijeva pruga vodi u prostor gdje je zabranjen ulazak, a Chappleu je značenje te pruge otkrio lokalni novinar. Tokom vrhunca Hladnog rada, vremena velike paranoje i tajnosti, sovjetske su snage uz drveće postavile prugu kako bi sakrili transport opreme do obližnje vojne baze. Ta je ukrajinska vojna baza i danas aktivna. (express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,